Vlada protiv prodaje Lugova

Lugovi objedinjuju 12 hiljada kvadrata zemlje, koje su poslije Drugog svjetskog rata eksproprisani od porodica Ivanović i Rajković
137 pregleda 7 komentar(a)
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.07.2015. 17:44h

Vlada nije dala saglasnost Opštini Budva da proda zemlju na lokalitetu Lugovi na samom ulazu u grad, gdje se nalazi stadion FK „Mogren“, tražeći da se prethodno razriješi imovinski problem, te pribavi saglasnost staromještanskih porodica, koje vode borbu za povraćaj.

Lugovi objedinjuju 12 hiljada kvadrata zemlje, koje su poslije Drugog svjetskog rata eksproprisani od porodica Ivanović i Rajković da bi potom bila ustupljena FK „Mogrenu“ gdje su izgrađeni i stadioni, kao privremeni objekti.

Kako zemlja nije bila privedena namjeni, porodice su pozivajući se na zakon o ekpsproprijaciji, još 2006. pokrenuli spor pred Upravom za nekretnine. Uprava za nekretnije u Budvi za proteklih dvije godine donijela je rješenje da se zemljište od oko 7.000 kvadrata, gdje se upravo nalazi fudbalski stadion, vrati porodicama staromještana, koji čekaju da im se napokon izda i vlasnički list. Porodice su uspjele da dobiju i prvostepenu i drugostepenu presudu u svoju korist, a tužbe Opštine, FK "Mogrena“ i HG "Budvanske rivijere“ su odbijene.

Najnovije rješenje donijeto je prije pola godine i očekuje se da se izdaju i vlasnički listovi, i zemljište prenese u vlasništvo staromještana

Opštinsko rukovodstvo je prije mjesec oglasilo da namjerava da proda zemljišni kompleks na Lugovima, od čega bi bilo inkasirano najmanje 12 miliona eura. Kako je rečeno iz Opštine, imaju interesovanja investitora, a na prodaju ih tjera to što moraju da popune budžetsku rupu od 11 miliona eura, nastalu zbog odustajanja od prodaje lokaliteta Dubovica u zaleđu Kraljičine plaže.

Zemljište na Lugovima, godinama unazad prate brojne kontroverze, a zbog način na koji je mijenjalo vlasničku strukturu, postalo je interesantno i specijalnom tužilštvu.

Bura u javnosti izbila je prije dvije godine, nakon namjere Opštine da prilikom profesionalizacije “Mogrena”, ustupi zemlju klubu na Lugovima, kao i 80 hiljada kvadrata u Dubovici, koju joj je prije osam godina dala na upravljanje.

Zemlja je procijenjena na 21 milion eura, što je bio ujedno i osnivački kapital novoosnovanog kluba. Nakon jakog medijskog pritiska, te protesta opozicije i bivših vlasnika, opštinska vlast je tu odluku "skinula" sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja.

Prethodno je Fudbalski kub „Mogren“, raskinuo ugovor sa inostranim partnerima, sa kojima je bio formirao novo preduzeće, kojem je zemljišni kompleks na Lugovima bio uknjižen, a namjera je bila da se na toj lokalciji gradi apartmanski i hotelski kompleks, kao i stadion.

Ugovor koji je zaključio prije šest godina "Mogren" sa dvije inostrane firme, formirajući novu kompaniju "Novastar investment", istražuje tužilaštvo.

Planirane dvije spratne kule

Na lokalitetu Lugovi, DUO-om "Budva centar" predviđena je gradnja dvije 11-spratne kule bliznakinje. FK “Mogren“ je još 2013. dobio urbanističko- tehničke uslove od Ministarstva održivog razvoja i turizma za izradu projektne dokumentacije budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa.

Na lokalitetu, koji je u međuvremenu prešao u opštinske ruke, predviđena je gradnja oko sto hiljada kvadrata stamebnog i poslovnog prostora.

Bonus video: