Građani da se uzdrže od paljenja vatre na otvorenom

U apelu Službe zaštite podsjeća se da je Crnu Goru, a posebno Podgoricu, zahvatio talas tropskih vrućina, što se direktno odrazilo na povećanje broja požara na otvorenom prostoru.
99 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2015. 18:30h

Služba zaštite Glavnog grada apelovala je na građana da odgovornim ponašanjem doprinesu sprečavanju požara i da se u periodu suše i tropskih vrućina uzdržavaju od korišćenja vatre na otvorenom.

U apelu Službe zaštite podsjeća se da je Crnu Goru, a posebno Podgoricu, zahvatio talas tropskih vrućina, što se direktno odrazilo na povećanje broja požara na otvorenom prostoru.

Navodi se da je samo u posljednjoj sedmici zabilježeno 280 požara od kojih su neki prijetili da se pretvore u stihiju, ali da su zahvaljujući požrtvovanom radu i mobilizaciji svih spasilaca-vatrogasaca izbjegnute veće materijalne štete.

Ukazuje se da će prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda u sljedećih nekoliko dana temperature i dalje rasti, uz tendenciju pojačanja vjetra, i da će opasnost od izbijanja i širenja požara biti mnogo veća, a samim tim i njihova lokalizacija znatno komplikovana i otežana.

"Kako veliki broj požara nastaje najčešće zbog nepažnje ili neznanja pojedinaca, upućujemo apel svim građanima da odgovornim postupanjem daju doprinos sprečavanju požara i očuvanju prirode i materijalnih dobara na teritoriji Podgorice. Stoga savjetujemo građane da se u periodu suše i tropskih vrućina uzdržavaju od korišćenja vatre na otvorenom prostoru", navodi se u apelu.

Služba preporučuje da se tokom vrelih dana uzdržavaju paljenja biljnog otpada na području šuma i imanja, a ako je neophodno, zapaljenje obavezno vršiti u prisustvu spasilaca-vatrogasaca.

"Pozivamo građane da u slučaju izbijanja požara i nekontrolisanog širenja vatre odmah obavijeste Službu zaštite na besplatan broj telefona 123", navodi se u saopštenju.

Čitalac "Vijesti" poslao je fotografije požara koji je oko 18.30 časova izbio u blizini hotela "Ambasador" i prostorija Socijalističke narodne partije u Podgorici.

Galerija

Bonus video: