Budva: URA poziva građane da ne plaćaju vodu, iz Nikšića stigla "česmovača"

Protest je počeo sirenom za uzbunu, kako je kazao Glendža, da se građani probude protiv velikih nameta koje mu je nanijela ova vlast
50 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2015. 11:46h

Budvanski građanski pokret URA pozvao je danas na protestu održanom ispred upravne zgrade Vodovoda na građansku neposlušnost neplaćanja računa za vodu zbog astronomskih cijena.

Lider URA Radomir Glendža optužio je rukovodstvo Opštine i lokalnog vodovoda za višemilionsku krađu.

"Potrebna je građanska neposlušnost da se ne dozvoli ovoj vlasti da pljačka narod, na način koji je krenula. Građani će zbog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i postrojenja za desalinizaciju u narednih 20 godina platiti ukupno 150 miliona eura. Ko nas je za to pitao? Niko. Zato pozivamo glavnog specijalnog tužioca da njegov USKOK konačno uskoči u Opštinu Budva i u preduzeće Vodovod i u druga javna preduzeća koja su opljačkala ovaj narod i zbog kojih iz ovog grada bježe turisti. Jer zbog njihove pljačke, po većim cijenama naplaćuju se usluge i vode i parking i struja i svega ostalog”, kazao je Glendža.

Protest je počeo sirenom za uzbunu, kako je kazao Glendža, da se građani probude protiv velikih nameta koje mu je nanijela ova vlast.

“Cijena vode iz regionalnog vodovoda je 29 centi po kubiku. Da je iskorišćnost tog sistema 80 odsto, ta cijena bi bila svega deset centi. Pitam, zbog čega mi treba da platimo 2.2 eura ili po novom 1.6 eura po kubiku. Mi potrošači smo u prednosti da plaćamo vodu po cijeni kakvu mi hoćemo, a ne kako nam nametnu oni koji su pljačkom svojom nametnuli ovakve cijene”, kazao je Gledža.

Prema njegovim riječima “ova vlast je dobre škole naučila”.

“Naučili su od Vlade da uvede i takse, ali njihovi prohtjevi su mnogo veći, mnogo su beskrupulozniji. Ovi naši naplaćuju po vodomjeru čak osam eura, ima li to igdje u svijetu? Znači ovaj regionalni vodovod je promašen, kao što nam je sve promašeno u Crnoj Gori. U Crnoj Gori su jedino transparentne pljačka i promašene investicije, ništa drugo. Sve se radi za građane, koji na kraju sve plate”, kazao je Glendža.

On je kazao da cijena kubika vode u Budvi ne bi smjela da bude veća od 50 centi za građane, odnosno euro za privredu.

“Zato pozivam na građansku neposlušnost, da ne plaćamo ovakve račune ljudima koji su nas opljačkali, kazao je Glendža i prozvao gradonačelnika Lazara Rađenovića i direktora Vodovoda Milenka Medigovića da podnesu ostvake, ukoliko imaju moralnosti u sebi.

Predstavnici nikšićke grupe građana Alternative, izveli su performans donoseći u Budvu u bidonima i flašama nikšićku vodu "česmovaču".

"Kako se nalazimo u jeku turističke sezone, a čuli smo o cijenama vode u Budvi, kao grupa građana odlučili smo da poklonimo budvanskom vodovodu oko sto litara vode.

Radi se o tome da smo donijeli jedini preostali resurs, koji je ostao u Nikšiću. Sve ostalo je uništeno za 25 godina ovog cunamija, koji je prohujao Crnom Gorom. Mada smo u putu imali jednu dilemu, da li da jedan dio vode ostavimo na Cetinju, jer je oni uopšte nemaju. Donijeli smo originalnu vodu točenu na najboljim nikšićkim česmama “Česmovaču”, pa neka je Budvani u zdravlju troše”, kazao je predstavnik Alternative Vladimir Đapić.

Galerija

Bonus video: