Vojvodić na naučnoj konferenciji u Njemačkoj

"Cilj održavanja konferencije je bolje povezivanje i saradnja između vodećih naučnih institucija među zemaljama Zapadnog Balkana, kao i njihove saradnje sa institucijama Evropske unije (EU)“
80 pregleda 7 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: AIESEC Crna Gora
Radmila Vojvodić, Foto: AIESEC Crna Gora
Ažurirano: 14.07.2015. 15:56h

Rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić učestvovaće na naučnoj konferenciji Perspektivna Evropa: izgradnja budućnosti kroz nauku, koja se održava u Berlinu i Haleu.

Vojvodić na konferenciji, koja se održava od sjutra do petka, učestvuje na poziv njemačke Nacionalne akademije nauka Leopoldina.

"Cilj održavanja konferencije je bolje povezivanje i saradnja između vodećih naučnih institucija među zemaljama Zapadnog Balkana, kao i njihove saradnje sa institucijama Evropske unije (EU)“, saopšteno je iz Univerziteta.

Riječ je o, kako je saopšteno, prvoj konferenciji koja će okupiti rektore, predstavnike nacionalnih akademija nauka, rektorskih konferencija iz Crne Gore, Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Francuske, Kosova, Makedonije, Slovenije, Srbije i Njemačke.

Konferenciji će prisustvovati i predstavnici njemačke Vlade, Evropske komisije i ambasada zemalja Zapadnog Balkana u Njemačkoj.

"Na skupu će se govoriti o izazovima sa kojima se balkanske zemlje suočavaju u procesu evropskih integracija na institucionalnom, političkom i društvenom nivou, a posebna pažnja biće posvećena sagledavanju uloge nauke u tom procesu“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, biće održani okrugli stolovi o tome kako uključiti naučne rezultate u strategije budućeg razvoja, koja su to konkretna sredstva za poboljšanje naučne saradnje, povezanosti i dijaloga između balkanskih zemalja, ali i njihove bolje ukljućenosti u naučne i obrazovne procese EU.

"Vojvodić će biti ko-moderator okruglog stola Naučni sistem(i): status quo, izgledi i mogućnosti saradnje unutar Jugoistočne Evrope, kao i između regiona i EU. Planirano je da se glavni zaključci i preporuke nađu u nacrtu rezolucije koja će se razmatrati na međuvladinoj konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja se u avgustu održava u Beču“, kaže se u saopštenju Univerziteta.

Kako se podsjeća u saopštenju, na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel, prošle godine je održana prva međuvladina konferencija o Zapadnom Balkanu, kojoj su prisustvovali predstavnici Evropske komisije i vlada balkanskih zemalja.

Kako je saopšteno, nakon te političke inicijative da se objedine napori koji se ulažu u evropske integracije regiona, njemačka Nacionalna akademija nauka preuzela je inicijativu da bolje poveže regionalne institucije koji djeluju u oblasti nauke, obrazovanja i istraživanja.

Konferencija Perspektivna Evropa: izgradnja budućnosti kroz nauku, dodaje se, prvi je korak u tom pravcu, a označiće početak zajedničkih konsultacija i drugih oblika saradnje u periodu od 2015. do 2018. godine.

Bonus video: