Imate li hrabrosti da se usprotivite Gvozdenoviću

Njemu nisu dozvolili proširenje kioska na 20 kvadrata, a sada drugom ucrtano 190 umjesto kioska TO od četiri kvadrata
70 pregleda 9 komentar(a)
bager firme Hefesta, Foto: Siniša Luković
bager firme Hefesta, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.07.2015. 13:47h

Bivši zakupac privremenog objekta na lokaciji na vidikovcu Turski rt u Verigama, Špiro Vulović iz Kostanjice, reagovao je na stavove direktora Turističke organizacije Kotor Mirze Krcića izrečene u tekstu „Ministru privatno ispred javnog“ objavljenom u subotu u „Vijestima“.

Krcić je prozvao Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) da je privatni interes stavilo ispred javnoga, donoseći na inicijativu hercegnovske firme Hefesta i bez znanja TO Kotor, izmjenu Plana privremenih objekata u zoni morskog dobra za lokaciju na Turskom rtu.

Time je resor ministra Branimira Gvozdenovića sa ove lokacije izbrisao mali turističko-informativni punkt od četiri kvadrata koji je namjeravala da postavi TO Kotor i ucrtao veliki ugostiteljsko-trgovinski objekat od čak 190 kvadrata kakav je željela Hefesta. Ta firma potom je kao jedini ponuđač dobila u zakup ovu lokaciju na oglasu koji je po instrukcijama MORT-a, sredinom maja, raspisalo JP Morsko dobro.

Vulović je juče „Vijestima“ kazao da niko iz Opštine Kotor nije uradio ništa da bi se ovo evidentno nezakonje ako ne sankcionisalo, a ono bar zaustavilo“, te da je Komunalna policija Kotora reagovala tek 3. jula nakon što je on pozvao da interveniše na lokaciji gdje je Hefesta počela pripremne radove.

"Pošto dobro znam kako funkcionišu stvari u našoj državi, znam da ni vi, ni Komunalna policija, niste mogli reagovati, isto kao ni JP Morsko dobro iz jednog razloga a taj je - niste imali hrabrosti da se suprotstavite MORT-u, a pogotovo ministru Gvozdenoviću. Iako je ovdje više nego jasno da se radi o nečijim ličnim interesima, i da bi ovo trebalo da bude predmet krivičnog gonjenja. Vi ste se javili tek kada smo mi iznijeli čitavu stvar u javnost, a za reagovanje prije toga nijeste imali petlje”, piše u regovanju Vulovića na stavove direktora TO Kotor Mirze Krcića.

Vulović i njegov partner bili su prvi zakupci sporne lokacije u Verigama gdje su od 2007. do 2009. držali štand za prodaju suvenira, smokava i sladoleda. Uložili su nekoliko desetina hiljada eura u uređenje do tada zapuštene lokacije, doveli na nju vodu i struju i bezuspješno tražili da im se odobri postavljanje nešto većeg, poluukopanog objekta od 20 kvadrata. To im je međutim godinama odbijano, a Vulovićev štand na Turskom rtu je pod misterioznim okolnostima izgorio u zimu 2009.

Uložili u instalacije 30.000 eura neće dozvoliti da ih drugi dobije

Vulović ističe da se slaže da na toj lokaciji treba postaviti turističko-informativni punkt, ali dodaje da „ni TO Kotor niti bilo ko drugi ne može polagati ekskluzivno pravo na tu lokaciju poslije našeg višegodišnjeg rada i truda koji smo u nju uložili“.

"Da li vi mislite, sve i da dobijete potrebne dozvole, da se tamo spojite na električnu i vodovodnu instalaciju u koju smo mi uložili preko 30 hiljada eura. Bezakonje i svaštočinstvo caruju u našem društvu, ali vjerujte da je to previše i da preko toga neću preći koja god cijena da bude”, napiso je Vulović dodajući da nema ništa protiv da se na vidikovcu postavi turističko-informativni punkt TO Kotor, ali i da se njemu i njegovom ortaku omogući postavljanje privremnog objekta od 20 kvadrata kako bi mogli vratiti makar dio uloženih sredstava.

Bonus video: