HN: Koncert Mjesne muzike i klape "Stari kapetan" u parku bivšeg hotela "Boka"

Poznati hrvatski prirodoslovac i profesor Zagrebačkog sveučilišta Vale Vouk 1936. godine je posjetio Herceg Novi i za park hotela "Boka",kazao da je "Botanički vrt Jadrana"
251 pregleda 0 komentar(a)
Park, Hotel Boka, Foto: Slavica Kosić
Park, Hotel Boka, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.07.2015. 13:46h

Povodom Dana državnosti Crne Gore danas u 20 sati u sređenom parku bivšeg hotela "Boka" održaće se koncert Mjesne muzike iz Đenovića i klape "Stari kapetan".

“Ovo je samo prva faza u sređivanju parka jer se u narednih 15 dana očekuje i postavljanje dječijeg parkovskog mobilijara-igrališta, a u septembru će se i fontana detaljno urediti. Cilj nam je da se u dogovoru sa JUK "Herceg festo" u narednom periodu park organizuju kulturno umjetničke manifestacije, jer je on prepoznatljiv i kao svojevrstan brend grada", objašnjavaju iz lokalne uprave.

Iako nije riječ o kapitalnim zahvatima, sa ulaganjem od oko 3.000 eura, park u centru grada dobio sasvim novi izgled.

Poznati hrvatski prirodoslovac i profesor Zagrebačkog sveučilišta Vale Vouk 1936. godine je posjetio Herceg Novi i za park hotela "Boka",kazao da je "Botanički vrt Jadrana".

Svojevremeno je u njemu bilo blizu 200 biljnih vrsta sa svih kontinenata, koje su donosili i pomorci sa dalekih putovanja. Uspijevalo je i plodove rađalo i biberovo drvo.

Hotel "Boka" izgrađen početkom 20 vijeka, stradao je u zemljotresu 1979. godine, nešto kasnije oštećena zgrada je srušena i od tada počinje i propadanje "Botaničkog vrta Jadrana".

Hotel "Boka" sa parkom nacionalizovan je i upisan kao društvena svojina koja je data na upravljanje HTP "Boka", čiji je većinski paket akcija krajem 2008. godine kupila kompanija "Vektra" koja je sada u stečaju.

Tada je najavljeno da će na mjestu starog hotela "Boka" koji je srušen, graditi novi hotel "Boka", ali to nikada nije realizovano.

Istovremeno kćerke Nikole Stankovića - Ljiljana i Zorica, odnosno njihovi nasljednici traže povraćaj parka hotela "Boka".

Njihov otac je 1940. godine kupio 9.000 akcija Boke i zajedno sa Vladetom Savčićem, koji je imao isti broj akcija, postao većinski vlasnik tog nekada elitnog hotelskog kompleksa.

Dok se ne utvrdi vlasništvo nad tom zelenom oazom u centru grada, dobro je da je zaustavljeno propadanje parka bivšerg hotela "Boka" – nekadašnjeg "Botaničkog vrta Jadrana", saglasni su Novljani.

Bonus video: