Kako je Fejzić smio reći da se Islamska zajednica prodala Turskoj

Kalač smatra da kada se “neuki izaberu za vođe, strahovi se pojave sa svih strana, a sa njima se široko otvore vrata zloupotrebama institucija i povredama osnovnih ljudskih prava“
69 pregleda 29 komentar(a)
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.07.2015. 06:49h

Predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Hazbija Kalač smatra da je skandalozna prošlonedjeljna izjava reisa Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori Rifata Fejzića da je “prodao IZ Turskoj, turskom narodu i Redžepu Tajipu Erdoganu”.

Kalač mu na to poručuje da Islamsku zajednicu čini džemat sa vakufima, te da se IZ ne može prodati.

“Ono što je Fejzić učinio i na čemu istrajava jeste odvajanje IZ iz njenog prirodnog areala - šire islamske asocijacije na ex-jugoslovenskom prostoru. Sve to, naravno, ima političku funkciju i tu on suštinski ništa sam ne radi, već samo sluša šta mu se naredi. U tome i jeste problem, jer se time vjerska institucija muslimana zlupotrebljava za političke interese aktuelnog režima, suprotno interesima vjere i vjernika na ovom prostoru“, kazao je Kalač.

Fejzić je prošle sedmice, tokom sastanka sa delegacijom Turske razvojne agencije „Tika“, kazao da njega i rukovodstvo IZ “optužuju da smo prodali Islamsku zajednicu”.

Pojasnio je da “ako su se kome prodali, prodali su se Turskoj...”.

“Ako to nekome smeta reći ću da je nismo prodali ni Vučiću, ni Srbiji, ni evropskim stranim obavještajnim službama za koje oni rade. Iako nas prozivaju da smo prodali sebe i svoj narod, upravo to rade oni koji nas optužuju“, kazao je tada Fejzić.

Kalač smatra da kada se “neuki izaberu za vođe, strahovi se pojave sa svih strana, a sa njima se široko otvore vrata zloupotrebama institucija i povredama osnovnih ljudskih prava“.

Ističe da Fejzić skandaloznom izjavom standardno potvrđuje da je “zalutao na visoki položaj čelnika Islamske zajednice u Crnoj Gori”.

“Prosto, ovakva retorika neprimjerena je u obraćanju javnosti, posebno ako dolazi od vjerskog lica, čime on samo otkriva svoju nesigurnost, slabosti i strahove“, ocijenio je Kalač.

Fejzić nije odgovarao na poziv i sms „Vijesti“, zbog čega će javnost ostati uskraćena za pojašnjenje zašto je odgovarao na čije je optužbe odgovarao pred delegacijom “Tike”.

Neprirodno i smiješno da IZ ima jurisdikciju u državnim okvirima

Kalač vjeruje da je priča oko opasnosti podjele IZ sa pokazivanjem na Novi Pazar instruirana u Podgorici.

„Ali kada im je taj projekat propao, sada pokušavaju osmisliti novi generator strahova i razdora među vjernicima. Sve se to radi kako bi se poništila prirodna veza vjernika koja im se ne poklapa sa državnim granicama. Zbog toga je i nastao onaj famozni sporazum sa Vladom kojim je suprotno Ustavu CG, definisana jurisdikcija IZ u državnim okvirima, što je, kada je zajednica vjernika u pitanju, potpuno smiješno i neprirodno. Oni su prosto napumpani strahovima da sve što se ne zaustavlja ili ne počinje na Dračenovcu, ruši državu“, kazao je on.

Bonus video: