Održivi razvoj za Vladu je prioritet

Radi se na pripremi uslova za početak izdavanja elektronskih građevinskih dozvola
50 pregleda 3 komentar(a)
Splendid, Foto: Vuk Lajović
Splendid, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.07.2015. 08:06h

Turističke objekte treba planirati prema prostornim kapacitetima, uvažavajući prirodnu i kulturnu baštinu, a potrebe potencijalnih investitora sagledavati sa aspekta principa održivog razvoja.

To se, između ostalog, navodi u Programu uređenja prostora za 2015. godinu sa izvještajem o stanju uređenja prostora u 2014. godini, koji je prije dva dana usvojila Vlada.

“Na osnovu izvještaja Svjetske banke, Crne Gora je jako napredovala u dijelu poslovnog ambijenta. Prošle godine bili smo na 36. mjestu, a nekoliko godina ranije bili smo na 90”, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

On je naveo da je prošle godine izdata 51 dozvola za ugostiteljstvo i turizam, od čega 25 za hotelske objekte, a da su lokalne samouprave donijele više od 4.000 akata. Gvozdenoviće je najavio da se radi na pripremi uslova za početak izdavanja elektronskih građevinskih dozvola.

U Vladinom dokumentu se navodi da je potrebno više hotela sa četiri i više zvjezdica, a da projekti izgradnje objekata turističke privrede, radi produženja turističke sezone, kao i pozitivnih efekata na nacionalnu ekonomiju - golf tereni, objekti kongresnog, zdravstvenog i drugih vidova turizma - treba da budu, u većoj mjeri nego do sada, zastupljeni u turističkoj ponudi.

Bonus video: