Predstavljen revolucionarni metod Dragana Hajdukovića

Poslije pionirskog predstavljanja u Kembridžu, projekat QVADIS i Hajdukovićeva teorija će imati još značajnije predstavljanje u Londonu, a stigli su pozivi za predavanja iz Amerike, Kine, Indije… Kembridž je samo prvi korak na putu koji će trajati između pet i deset godina
79 pregleda 21 komentar(a)
Projekat QVADIS, Foto: Institut za fiziku astrofiziku i kosmologiju Cetinje
Projekat QVADIS, Foto: Institut za fiziku astrofiziku i kosmologiju Cetinje
Ažurirano: 09.07.2015. 13:49h

Projekat QVADIS, novi metod mjerenja u astronomiji, koji je pod vođstvom Dragana Hajdukovića uradio Institut za fiziku, astrofiziku i kosmologiju sa Cetinja, predstavljen je po prvi put na skupu "Budućnost astrometrije" u Kembridžu.

Kako je pojasnio Hajduković, astrometrija predstavlja precizna astronomska mjerenja koja daju empirijsku osnovu za razumijevanje gravitacije, dinamike Sunčevog sistema, galaksija i Kosmosa. Sam projekat je "rođen" na Cetinju prije samo dva mjeseca.

"Astronomi će slijedeći metod mjerenja koji je predložio Hajduković moći da detektuju efekte gravitacionog polja koje je hiljadu milijardi puta slabije od gravitacije na koju smo navikli na površini naše planete. Ovako velika preciznost će ili dovesti do otkrića malih (ali u kosmičkim razmjerama presudnih) odstupanja od postojeće teorije gravitacije ili potvrditi Njutnovu i Ajnštajnovu teoriju sa mnogo većom preciznošću nego do sada. Otkriće odstupanja od Njutnove i Ajnštajnove teorije bi predstavljalo novu naučnu revoliciju, ali bi i potvrda Njutna i Ajnštajna sa tako velikom preciznošću, bila vrhunski naučni rezultat koji bi zauzeo trajno mjesto u svim specijalizovanim univerzitetskim udžbenicima", saopšteno je nakon skupa.

Poslije pionirskog predstavljanja u Kembridžu, projekat QVADIS i Hajdukovićeva teorija će imati još značajnije predstavljanje u Londonu, a stigli su pozivi za predavanja iz Amerike, Kine, Indije… Kembridž je samo prvi korak na putu koji će trajati između pet i deset godina.

Projekat je predstavio italijanski astrofizičar Mario Gai koji je saopštio da je zbog veće efikasnosti i manjeg broja učesnika, skup je bio zatvorenog tipa i da je učešće bilo isključivo po pozivu.

Učesnici skupa će sledećih šest mjeseci biti u stalnom kontaktu i zajedničkim snagama dovršiti viziju budućnosti astrometrije, a na na skupu je, kako je pojasnio Gai, objavljena i slika sistema Eris-Dysnomia (mini planeta sa satelitom), koji je skoro sto puta udaljeniji od Sunca nego Zemlja I Mjesec.

"Hajduković je pokazao kako se na osnovu detaljnog poznavanja orbite satelita mogu detektovati efekti gravitacionog polja koje je hiljadu milijardi puta slabije od gravitacije koju imamo na površini Zemlje. Analiza orbita malenih satelita mini planeta na periferiji Sunčevog sistema je osnova projekta QVADIS", kazao je Gai.

Bonus video: