NVO: Pergola zaklanja pogled na na more, zaliv i široko nebo u Herceg Novom

“Iako je jako sunce najvažniji razlog za postavljanje pergole, donekle opravdanje za konstrukciju, ne znači da je to jedino rješenje”, ističe se u saopštenju
107 pregleda 2 komentar(a)
Pergola Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Pergola Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.07.2015. 14:38h

Na terasi Gradske kafane, mnogi tvrde najljepšoj u Herceg Novom već dva dana traju radovi na postavljanju nove pergole, za koje je dobijena saglasnost sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine.

“Ne znači da sve što dobije odobrenje sekretarijata zaslužuje da bude urađeno i ne znači da je dobro, ni po tehničkim ni estetskim parametrima. Upravo takav zaključak se nameće postavljanjem pergole na ovoj terasi. Tom kabastom konstrukcijom se zaklanja ono najvrijednije, pogled na more, zaliv, i široko nebo, ne samo s terase, nego i s ulice. Herceg Novi, po svom položaju na brdu, trebalo bi da ima dosta otvorenih vizura na more. Nažalost, stambeni objekti, postavljeni haotično na mnogim mjestima, u gradu, po položaju, gabaritu i visini, zatvaraju poglede ka moru, na mjestima gdje ne bi trebali da postoje s takvim dimenzijama. Ne poštuje se pravilo prioriteta, niti stepenasta izgradnja. Novi objekti, često predimenzionisani, naročito visinom, diktiratu situaciju u prostoru starim objektima, zatvaraju vizure, kako njima tako i drugima, sa slobodnim površina i saobraćajnica", navodi se u saopštenju NVO Ekološko društvo Boke , Društvo prijatelja Herceg Novog i Društvo građana za zaštitu Herceg Novog.

Predstavnici ove tri nevladine organizacije tvrde da je pergola na terasi gradske kafane “ jedan u nizu promašaja legalizovan papirima iz najmjerodavnije kancelarije u našoj opštini”, uz konstataciju da su se morale procijeniti ne samo tehničke nego i vizulene vrijednosti koje će biti posljedica radova, ne samo za vlasnika, nego i građana .

“Iako je jako sunce najvažniji razlog za postavljanje pergole, donekle opravdanje za konstrukciju, ne znači da je to jedino rješenje”, ističe se u saopštenju..

“Pogled sa terase Gradske kafane nije pogle koji pripada samo Gradskoj kafani, nego svim građanima i turistima Herceg Novog. Bilo bi dobro da se o ovome razmisli i ukine ovakvo loše rješenje, i druga njemu slična koja idu na štetu lijepih novskih pogleda. Nažalost, nismo imali drugog načina za reagovanje jer se ovakve odluke donose izvan «očuju javnosti», pa saznajemo za njih tek kad objekti počnu da se grade i to je obično za vikend”, navodi se u saopštenju tri nevladine organizacije koje je potpisla Olivera Doklestić.

Jovan Vukalović izvršni direktor „Light house" u čijem okviru radi i Gradska kafana tvrdi da je ovo rješenje prikladnije od do sada korištenih suncobranai estetski kavlitetnije od dosadašnjeg.

Bonus video: