Boćanje na 1.600 metara nadmorske visine

Demonstratori u gradnji su bili Nikola Brajović i Goran Vuković, dok je teoretski dio izveo Željko Starčević
0 komentar(a)
radionica, boćanje, Foto: Slavica Kosić
radionica, boćanje, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.07.2015. 14:07h

Planinarski klub “Subra” organizovao je proteklog vikenda drugu radionicu tradicionalne gradnje “na suvo” u okviru koje je obnovljen urušeni suhozid (podzida) boćarskog zoga.

“Boćanje kraj Orjenske lokve, na 1.600 metra nadmorske visine je 80-ih godina prošlog vijeka bilo uobičajena pojava, ali su vrijeme, ratovi i besparica učinili svoje. Trava je pokrila teren, zidovi se urušili, boća zaboravljena”, kazao je Željko Starčević koji je vodio radionicu. On pretpostavlja da je zog na prevoju Orjensko sedlo njegova najviša lokacija u Crnoj Gori, možda i šire, jer je uobičajeno mjesto za tu igru negdje uz more.

“Prava atrakcija bi bila vratiti ga u aktivnu upotrebu jer planinsko okruženje i niska temperatura čine boćanje i u najtoplijem ljetnjem danu sasvim ugodnim”, uvjeren je Starčević.

On ističe da je radionica “Orjensko sedlo 2015.” ostvarila preduslove za neku buduću cjelovitu revitalizaciju. Navodi i da su njihovi napori “prepoznati i šire, tako da najnoviji poziv za radionicu prenosi i "Dragodid", o najpoznatije hrvatska organizacija koja se bavi promovisanjem suhozidne gradnje, sa kojom su stupili u kontakt”.

Demonstratori u gradnji su bili Nikola Brajović i Goran Vuković, dok je teoretski dio izveo Željko Starčević, vođa radionice.

Bonus video: