Spas od gladi porodica iz Bijelog Polja našla u Njemačkoj

Preko 2. 000 djece je sa roditeljima od početka godine napustilo Crnu Goru i prijavilo se za azil u državama EU
139 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2015. 10:16h

Poslije mnogo godina konačno vidimo osmijeh i sreću na licima naše djece. Bezbrižna su i nijesu gladna, a nama roditeljima je zbog toga srce puno, i srećni smo“, rekao je A. M. iz Bijelog Polja, koji se sa petočlanom porodicom za azil u Njemačkoj prijavio u junu.

Predstavnici međunarodnih institucija, s druge strane, više puta su u posljednje vrijeme ponovili da takav način migracija nije rješenje, podsjećajući da do sada nijedan građanin nije ostvario pravo na azil.

Prema podacima, koje je NVO "Euromost" prikupila sa terena, preko 2. 000 djece je sa roditeljima od početka godine napustilo Crnu Goru i prijavilo se za azil u državama EU.

A. M. je "Vijestima" kazao da njegov glavni motiv za azil bilo traženje spasa za svoje troje djece.

"Radio sam u privatnoj firmi 10 godina, gdje nijesam bio osiguran. Kada je preduzeće propalo, bukvalno smo ostali na ulici, jer nijesmo imali od čega da platimo ni kiriju. Prodavali smo namještaj, posuđe, sve što smo imali, kako bismo skupili novac da pobjegnemo iz uklete zemlje“, rekao je A. M.

Sve troje djece su mu, tvrdi, dobri đaci, ali nije imao uslova da ih školuje.

"Nijesam mogao da im obezbijedim ni najosnovnije krov nad glavom i hranu, a kamoli da ih školujem. U takvim uslovima i ambijentu mogao sam samo da očekujem da troje zlatne djece postanu kriminalci, jer im drugačiju perspektivu, društvo kakvo je trenutno crnogorsko nije nudilo“, rekao je A. M.

Treći dan po dolasku u Braunšvajg, kao prvu pomoć su dobili 700, a potom i još 280 eura. Početkom jula su dobili punu socijalu od 1. 500 eura.

"Vjerujte, poslije dugo vremena smo se najeli i obukli kao normalni ljudi. U Crnoj Gori smo to samo mogli da sanjamo“, rekao je.

Vlast zataškava problem

Prema podacima "Euromosta“, od početka godine do 23. juna, Crnu Goru je, uglavnom sjever, napustilo 5.520 građana.

"Vlast uporno pokušava da masovno iseljavanje zataška i prebaci krivicu na drugog, za svoju lošu politiku prema sjevernom regionu, na šta je Euromost ukazuje već godinama“, rekli su iz te NVO.

"Euromost“ je pozvao Vladu i Skupštinu, da umjesto što problem stavljaju pod tepih, preuzmu odgovornost za ono što se dešava na sjeveru i konačno počnu rješavati probleme koje imaju građani tog regiona.

Galerija

Bonus video: