Majke trpe mobing i strahuju od gubitka posla

"Žene se boje da bi, ukoliko bi pokrenule bilo koji postupak koji bi osigurao ostvarivanje njihovih prava, postojala mogućnost raskida ugovora o radu ili pojave mobinga..."
1 komentar(a)
majka, roditelji, Foto: Shutterstock
majka, roditelji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.07.2015. 14:41h

Udruženje Roditelji zatražilo je od Ministarstva rada i socijalnog staranja da promijeni i unaprijedi odredbe Zakona o radu koje se odnose na trudnice i porodilje, kao i da kvalitetnije definiše i zaštiti njihova prava.

Iz tog udruženja je saopšteno da se pravnom savjetovalištu “Roditelja” tokom tri godine obratilo i zatražilo pomoć preko 1.000 majki i očeva sa uglavnom sličnim problemima i iskustvima.

"Trudnicama se u najvećem broju sluičajeva mogao dati mali broj savjeta jer njihova prava postojećim zakonima nijesu ni zaštićena pa se nalaze u kompleksnijem položaju od porodilja, zbog činjenice da poslodavci nemaju obavezu da produžavaju ugovor o radu sa njima tokom trudnoće", piše u saopštenju.

Iz udruženja su istakli da je tokom sve tri godine rada savjetovališta, koje je finansirala Ambasada SAD ili je radilo zahvaljujući volonterskom radu advokara, dominantno zabilježeno da žene iz straha ne prijavljuju nepravilnosti nadležnima.

Tvrde da se veliki broj trudnica i porodilja predstavljao nadimcima ili nepotpunim ličnim imenima:

"Žene se boje da bi, ukoliko bi pokrenule bilo koji postupak koji bi osigurao ostvarivanje njihovih prava, postojala mogućnost raskida ugovora o radu ili pojave mobinga..."

Kako su istakli iz udruženja, zaposlene porodilje u velikom broju nakon okončanja porodiljskog bolovanja ostaju bez posla.

Takođe, problem je i što se ženama u toku porodiljskog odsustva ne isplaćuju zarade ili im se isplaćuju iznosi koji su manji nego što je predviđeno Zakonom.

"Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti je regulisano da poslodavac ima pravo na refundaciju tropškova na ime zarade zaposlene koja je na trudničkom ili porodiljskom bolovanju u bruto iznosu, ukoliko je izvršio isplatu zarade zaposlenoj i uplatio doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje", pojasnili su.

Međutim, svaka treća majka koja se obratila savjetovalištu bila je uskraćena za ovo pravo, što predstavlja kršenje zakona, upozoravaju iz Udruženja.

“Roditelji” tvrde da zaposlene trpe i pritiske kako bi bile spriječene da uopšte i ostvare pravo na trudničko i kasnije porodiljsko bolovanje, na način što u tim situacijama odlučuju da ne stvaraju ili ne proširuju porodicu.

Bonus video: