Budva: Uručeni sertifikati polaznicama obuke za rad na računaru

"Zadatak svih nas, uključujući medije obrazovne institucije, je da u okviru svojih nadležnoti kreiramo podsticajni ambijent za unapređenje kompetencija, posebno kategorije naših nezaposlnih sugrađanki i povećanje njihove konkurentne pozicije na tržištu rada"
198 pregleda 2 komentar(a)
Lazar Rađenović, Suad Numanović, Foto: Vuk Lajović
Lazar Rađenović, Suad Numanović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.07.2015. 14:23h

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović i predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović uručili su sertifikate polaznicama obuke za rad na računaru.

Obuka, koja je trajala od 11. maja do 8. juna, je dio aktivnosti koje u saradnji sprovode Sekretarijat za lokalnu samoupravu Opštine Budva i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a dio su lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u opštini Budva za 2015. i 2016. godinu.

Kako je kazala sekretarka za lokalnu samoupravu Tanja Kažanegra polaznice su nezaposlene žene sa evidencije kancelarije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u Budvi.

"Cilj obuke je unaprjeđenje profesionalnih znanja i doprinos podizanju nivoa konkurentnosti nezaposlenih žena na tržištu rada", kazala je Kažanegra.

Prema riječima gradonačelnika Lazara Rađenovića ekonomsko osnaženja žena ključno je za napredak društva.

"Zadatak svih nas, uključujući medije obrazovne institucije, je da u okviru svojih nadležnoti kreiramo podsticajni ambijent za unapređenje kompetencija, posebno kategorije naših nezaposlnih sugrađanki i povećanje njihove konkurentne pozicije na tržištu rada. Zato Opština Budva prepoznaje projekte koji se bave prije svega edukacijom, kao dobru bazu da naše nezaposlene sugrađanke nauče da bolje razumiju svoju poziciju na tržištu i steknu potrebna znanja, kako bi bile konkurentnije na tržištu rada", naveo je Rađenović.

Pohvaljujući Opštinu Budva da je među privima donijela Akcioni plan, te da sve zacrtane mjere realizuje, Numnović je kazao da je informatička pismenost ženske populacije put koji moraju svi da podrže i unaprijede.

"Prošle godine imali smo 27 odsto informatički nepismenih među muškom populacijom i čak 42 odsto pripadnica ženske populacije. Kroz informatičko opismenjavanje omogućavamo lakši izlazak na tržište rada. Imamo jasan pravac kako da pomognemo ženskoj populaciji, a ovaj kurs je samo jadna od načina, da uspiju u preduzetništvu. Podatak je da svega 9,3 odsto žena je vlansnica nekog biznisa. Imate blizu 20.000 muškaraca koji su vlasnici biznisa, a samo 2.500 žena su vlasnice biznisa. Zato je naš ciljd a se žene što više uključe u preduzetništvo", kazao je Numanović.

Bonus video: