Interni vodomjer košta 48,5 eura

“Podnosilac zahtjeva je u obavezi da pripremi sve građevinske radove, i u vlastitoj režiji sve vodovodne instalacije sprovede”
587 pregleda 0 komentar(a)
Vladan Vučelić, Foto: Arhiva Vijesti
Vladan Vučelić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.07.2015. 18:30h

Iz preduzeća „Vodovod i kanalizacija” saopštili su da anketiraju potrošače da li su spremni da ugrađuju interne vodomjere, za čiju registraciju će morati da izdvoje 48,5 eura.

Iz tog preduzeća odgovorili su “Vijestima” da će troškove ugradnje novih vodomjera potrošačima koji nemaju dug ili propišu protokol o izmirenju snositi “Vodovod”, ali i da stanari imaju obaveze.

“Podnosilac zahtjeva je u obavezi da pripremi sve građevinske radove (u smislu štemanja zida, skidanje keramičkih pločica, malterisanje i ostale radove) i u vlastitoj režiji sve vodovodne instalacije sprovede do mjesta gdje će se ugrađivati interni vodomjer, te izvede sve osim ugradnje samog vodomjera”, istakli su iz “Vodovoda”.

Za registraciju internog vodomjera, koja košta 48,50 eura, potrošač treba da preda zahtjev sa fotokopijom lične karte i posjedovnim listom.

Iz “Vodovoda”, na čijem je čelu Vladan Vučelić, odgovorili su da u glavnom gradu ima

oko 1.800 zajedničkih vodomjera.

Preko njih se utrošena voda obračunava za više od 20.000 potrošača.

Ranije je tehnički direktor tog preduzeća Filip Makrid kazao da je potrebno ugraditi oko 30.000 individualnih vodomjera, što će koštati između tri i po i četiri miliona eura.

Iz “Vodovoda” su naglasili da je pokretanje projekta ugradnje individualnih vodomjera u velikom interesu stanara stambenih zgrada, jer najveći broj reklamacija na visinu računa dobijaju upravo od potrošača iz tog sektora.

Tvrde da su kvarovi na vodovodnim instalacijama u stanovima, kao i neispravnost zajedničkih instalacija razlozi zbog kojih je uvećana potrošnja vode u zgradama sa zajedničkim vodomjerima.

To se, kako su pojasnili, odražava i na visinu računa.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da Nacrt Odluke o javnom vodosnabdijevanju na teritoriji glavnog grada predviđa da vlasnici stanova o svom trošku ugrade poseban vodomjer.

Shodno nacrtu odluke, koja je stavljena na petnaestodnevnu javnu raspravu, “Vodovod” ima pravo da uskrati građaninu vodu ukoliko se bespravno priključi na javni vodovod, neracionalno troši u vrijeme restrikcija ili onemogući “iz bilo kojih razloga očitavanje vodomjera duže od dva mjeseca”.

Bonus video: