Uspješna saradnja Crne Gore i Norveške na zajedničkim projektima

1 komentar(a)
Sanja Vlahović, Kamila Rošak, Foto: Ministarstvo nauke
Sanja Vlahović, Kamila Rošak, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 01.07.2015. 15:35h

Ministarka nauke Sanja Vlahović sastala se sa visokom savjetnicom za Jugoistočnu Evropu norveškog Ministarstva inostranih Poslova, Kamilom Rosak, koja ovih dana boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Rošak je zadužena za ugovaranje projekata koje finansira Norveška Vlada za zemlje jugoistočne Evrope, uključujući I Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, tema razgovora bio je nastavak saradnje na projektu HERD, kojim Vlada Kraljevine Norveške finansira laboratorije i simulatore na Univerzitetu Crne Gore, Fakultetu za pomorstvo, u iznosu od oko 1.5 miliona eura.

"Sastanku su prisustvovali i dekan Fakulteta za pomorstvo u Kotoru, prof. dr Danilo Nikolić i Ambasador Miroslav Šćepanović, nerezidentni ambassador Crne Gore u Norveškoj. Ministarka Vlahović i g-đa Rošak razgovarale su o nastavku projekta HERD i namjeri Fakulteta za pomorstvo i Ministarstva nauke da ove savremene laboratorije i trening centar sa simulatorima u Kotoru, preraste u manji naučno-tehnološki park u okviru nastavka finansiranja ovog projekta", navodi se u saopštenju.

Rosak i Vlahović zaključile su da je dosadašnja saradnja izuzetno uspješna i da se, nakon formalne revizije projekta koja je već u toku, realno može očekivati nastavak projekta sa proširenjem kapaciteta na nove sadržaje.

Crnogorska strana predložila je da u najkraćem roku napravi prijedlog vezano za prostorne i ostale preduslove za izgradnju novih kapaciteta u Kotoru, kako bi norveška Vlada razmotrila prijedlog nastavka projekta i dodatnih investicija.

Bonus video: