Delegacija obišla zagradu koja se gradi za izbjeglice

Ministarka Kovačević kazala je da su učesnici sastanka ocijenili da je Vlada Crne Gore potpuno posvećena zbrinjavanju izbjeglih i raseljenih lica.
152 pregleda 3 komentar(a)
Bistričko naselje, zgrada za izbjeglice, Foto: Svetlana Mandić
Bistričko naselje, zgrada za izbjeglice, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.06.2015. 15:02h

Zoran Videkanić je sa suprugom i dvoje djece krajem 1993. godine izbjegao iz Bosne i Hercegovine. Put ga je vodio od Trse, u Pivi, do Nikšića. Nakon 22.godine podstanarskog života i borbe, kako je kazao, da se preživi, uskoro bi mogla da mu se osmjehne sreća i dobije stan u zgradi koja se radi u nikšićkom naselju Humci za potrebe raseljenih i interno raseljenih lica, kao i lica u stanju socijalne potrebe.

„Supruga i ja trenutno radimo u Čanju, sin u Budvi. Snalazimo se nekako. Bilo bi mi drago da dobijem stan jer bi to umnogome riješilo naše finansijske probleme“, kazao je Videkanić koga su danas posjetili predstavnici Vlade, Opštine Nikšić i Skupštine donatora Regionalnog stambenog programa.

Članovi brojne delegacije zatim su obišli zgradu koja se gradi u Bistričkom naselju u okviru projekta Regionalni stambeni program.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da će zgrada koja predstavlja prvo gradilište Regionalnog stambenog programa u Crnoj Gori, imati 62 stambene jedinice a da je vrijednost radova oko 2,6 miliona eura. Gradnja zgrade počela je prošlog mjeseca.

„Opština je obezbijedila zemljište i komunalije u vrijednosti od 600 hiljada eura, a Evropska razvojna banka sredstva od oko dva miliona. Ovaj projekat će za sobom povući i druge projekte – na Koniku, u Pljevljima, Beranama i u Herceg Novom“, kazao je Grbović.

Ministar rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević kazala je da su prethodna dva dana bili domaćini sjednice Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa i da su učesnici sastanka ocijenili da je Vlada Crne Gore potpuno posvećena zbrinjavanju izbjeglih i raseljenih lica.

„Nadamo se da ćemo u januaru od donatora dobiti dodatna sredstva za realizaciju veoma značajnih projekata. Juče smo kandidovali Dom za stare u Nikšiću i rekonstrukciju Vrela ribničkih u Podgorici. Ponosna sam na svoju državu koliko je uradila za izbjegla i raseljena lica. I dalje ćemo nastaviti da pružamo podršku svim ljudima koji su se zatekli u našoj državi i koji su morali ovdje da dođu“, obećala je Kovačević.

Morten Jung, šef jedinice Zapadnog Balkana za regionalnu saradnju i programe za proširenje, kazao je da je zgrada u Nikšiću temelj nečega što će biti opipljiv rezultat svih njihovih zalaganja.

„Da bi projekat uspio neophodna je bliska i dobra saradnja među svim partnerskim zemljama i to je upravo ono što se dešava u Nikšiću. Ono što nosimo kao zaostavštinu iz prošlosti možemo riješiti kroz regionalnu saradnju partnerskih zemalja“, kazao je Jung.

Margaret En Ujehara, ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, kazala je da će zajednički nastaviti da rade kako bi obezbijedili pristojno stanovanje onima kojima je to potrebno.

Izvođač radova zgrade za raseljena lica, koja će biti završena u maju naredne godine, je nikšićka firma „LD Gradnja“.

Bonus video: