Zatvorenici u radionicama ZIKS-a pokazuju skriveni talenat

Rad osuđenika usko je vezan sa njihovom resocijalizacijom, a službe ZIKS-a i na taj način pripremaju ih za izlazak na slobodu...
579 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2015. 18:50h

Duže od šest mjeseci, dio po dio, osuđenik je sklapao maketu broda. Njegovo umjetničko djelo postavljeno je u izložbenoj sobi ZIKS-a sa slikama, grbovima napravljenim u duborezu, unikatnim drvenim šahom...

Stvaranje umjetničkih djela tek je jedan od načina na koji osuđenici u crnogorskim zatvorima mogu "prekraćivati" vrijeme koje provode iza rešetaka.

Uprava ZIKS-a otvorila je kapije spuškog zatvora i radionica ekipi "Vijesti" koja se uvjerila da tamo sve funkcioniše kao u "slobodnom svijetu".

Izložbeni salon pokazao je da među onima koji "leže" čak i zbog najtežih krivičnih djela, ima pravih umjetnika.

Pomoćnik direktora ZIKS-a Dragoljub Bulatović kazao je "Vijestima" da su limarska, bravarska, stolarska, krojačka, rezbarska, likovna... neke od radionica u kojima robijaši rade.

Na tim radnim mjestima radi oko 50 odsto ukupnog broja osuđenika. U maju ih je radilo 355.

Osim benefita u vidu slobodnih vikenda, nagradnih odmora, robijaši koji su radno angažovani za svoj učinak dobijaju platu koja je najmanje 30 odsto od minimalne zarade u državi.

Rad osuđenika usko je vezan sa njihovom resocijalizacijom, a službe ZIKS-a i na taj način pripremaju ih za izlazak na slobodu.

"Radna, okupaciona i rekreativna terapija predstavljaju vrstu socioterapije čiji je osnovni princip zasnovan na pozitivnim terapijskim dimenzijama grupe.

Radna terapija označava aktivnosti pretežno jednostavnog mehaničkog karaktera, okupaciona prednost daje individualnom pristupu i poštovanju sklonosti izvan okvira isključivo fizičke i korisne djelatnosti, dok rekreativna pretežno obuhvata sportske i kulturno zabavne aktivnosti, koje imaju rekreativni ili relaksirajući efekat", pojašnjava Bulatović.

On je istakao da su za obavljanje određene usmjerene aktivnosti potrebni strpljenje, poštovanje radnog ritma, organizovanje rada i njegovo planiranje.

"Rad u grupi pretpostavlja uvažavanje radnog ritma i radnih mogućnosti učesnika u istoj radnoterapijskoj aktivnosti, a to znači da rad uključuje i obavezuje na prenošenje pažnje i brige sa samog sebe i vlastitih doživljaja na ljude u neposrednoj okolini, na druga osuđena lica", kazao je on.

Dodao je da sve te aktivnosti imaju terapijsku dimenziju, posebno kod osoba sa poremećajima u ponašanju.

Prva radionica koju je ekipa "Vijesti" posjetila bila je auto-mehaničarska. Unutar savremeno opremljene radionice, robijaš i instruktor, koji je službenik ZIKS-a, popravljali su službenu "maricu".

Bulatović pojašnjava da Zavod ima oko 40 vozila, od kojih su najveći dio automobili sprovodničke službe. Skoro sve automobile servisiraju osuđenici pod nadzorom instruktora, kazao je on.

Dodao je da održavanje vozila na taj način ZIKS-u predstavlja veliku uštedu i sigurnost.

"Iz bezbjednosnih razloga ta vozila se rijetko izvode na intervencije van Zavoda, osim kad su u pitanju kompleksni kvarovi", pojasnio je.

Instruktor Šaranović objašnjava da ne postoji bojazan da će robijaš namjerno napraviti kvar na službenom autu, jer se sve intervencije obavljaju pod strogim nadzorom.

"Rad je na bazi dobrovoljnosti, ali i povjerenja. Ne očekujemo da oni koji se jave da rade, zarade i dobiju neke benifite, naprave nešto što ne bi trebalo", dodao je Bulatović.

Iz auto-mehaničarske radionice, ekipa "Vijesti" sa domaćinima preselila se u radionički krug.

Iza visokih zidina, koje su obezbijeđene teškim vratima, katancima, i čiju unutrašanjost, iz visokih karaula nadziru naoružani spuški čuvari, rad funkcioniše kao u bilo kojoj manjoj fabrici - zatvorenici, rame uz rame sa instruktorima, prave prozore, vrata, kapije..

Upravo iza tih zidina napravljena je nova kapija koja će uskoro biti postavljena na glavnom ulazu u spuški zatvor. Tu je napravljeno i stepenište za karaulu najčuvanijeg dijela ZIKS-a, Paviljon F u kojem kaznu izdržavaju osuđeni na maksimalne zatvorske kazne.

Bulatović je kazao da je karaula, vrijedna nekoliko desetina hiljada eura, "od prvog do posljednjeg šrafa" napravljena u radionicama ZIKS-a.

"U bravarskoj radionici trenutno je angažovano petnaestak osuđenika. Nekad ih bude i 30, zavisi od potreba. Vodimo računa prilikom rasporeda da ovdje budu zatvorenici koji to i zaslužuju, kako se ne bi desilo nešto nepredviđeno. U ovoj radionici pravimo sve što treba za Zavod", rekao je jedan od instruktora u bravarskoj radionici.

Na pitanje "Vijesti" da li se dešavalo da robijaši naprave bodeže, ili nešto slično, kazao je da jeste, ali da se službenici dobro "bore sa tim".

"Pretresaju se i strogo kontrolišu na ulazu i izlazu iz radioničarskog kruga", kazao je Bulatović.

Iz te radionice izašli smo ostavljajući možda i najopasnije kriminalce, da u tišini prave vrata za zatvoreničke sobe.

Rad robijaša nagrađuju novcem

Bulatović pojašnjava da se u okviru organizacije okupacionoterapijskih aktivnosti koje se sprovode u ZIKS-u poštuju principi te terapije - rad robijaša nagrađen je novcem.

"Time se potvrđuje društvena korist i značaj njegovog rada, a ujedino predstavlja i oblik osuđenikovog učešća u sistemu društvenih vrijednosti, što se može samo pozitivno obraziti na sticnje izgubljenog povjerenja u samog sebe, u vlastitu vrijednost", kazao je on.

On ističe da ne postoji bitna razlika između okupacionoterapijskih aktivnosti i rekreativnoterapijskih postupaka koje obuhvataju slobodno umjetničko kreiranje - izradu predmeta od drveta i drugih materijala, slikanje izrađivanje maketa...

"U rekreativnoterapijske postupke ulazi i rekreacija u užem smislu, odnosno provođenje slobodnog vremena bez prethodnog programa i zadataka - u igri, sportskim aktivnostima", kazao je.

Bulatović pojašnjava da je način života i rada osuđenih i prekršajno kažnjenih lica regulisan Pravilnikom o kućnom redu, a da raspored i preraspored osuđenika na radna mjesta vrši Sektor za tretman osuđenih lica, na osnovu potreba Sektora za rad.

"Pravilnikom je određeno da radno vrijeme osuđenog lica traje 40 časova nedjeljno, a može trajati i duže pod uslovima određenim zakonom", kazao je on.

Napravili i namještaj za maloljetnički zatvor

Krojačka radionica premještena je u ženski zatvor, a u stolarskoj robijaši su napravili namještaj za maloljetnički zatvor koji će uskoro biti useljen.

Izložbenom salonu te radionice pozavidjeli bi i najmoderniji saloni namještaja - ručno rađeni krevet, tradicionalne crnogorske stolovače, grbovi... dio su onoga što su zatvorenici stvorili.

Sto, tri stolovače i tri male stolice napravljene od bukovog drveta, koštaju 410 eura. Isti komplet napravljen od javora skuplji je 60 eura.

Glavni stolar pojašnjava da je namještaj napravljen od vrhunskog materijala, ali i način na koji oni koji žele mogu naručiti komplet napravljen u toj radionici.

Vjerski motivi dominantni su na slikama i duborezima u tom salonu. Instrukor pojašnjava da osuđenici "u zatvoru postaju veliki vjernici".

"Uglavnom je tako. To je njihovo pravo, i omogućeno im je", kazao je on.

Galerija

Bonus video: