Vukovi se spustili skoro do Ulcinja

Ulcinjski lovci pretpostavljaju da su to vukovi koji su držani na kućnom imanju, pa prije izvjesnog vremena pušteni
120 pregleda 5 komentar(a)
zaklane ovce, Foto: Samir Adrović
zaklane ovce, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 28.06.2015. 17:00h

Familije Ardolića i Nuculovića, naoružani lovačkim puškama, od juče čuvaju svoje ovce na obroncima Briske Gore kraj Ulcinja, nakon što je čopor vukova prethodnu noć upao u tor Šućura Kraje iz susjednog sela Zoganja i desetkovao stado.

Stočari su u strahu jer vukovi ne prezaju od napada bez obzira na ograde ili pse, a devet mrtvih i četiri ranjene ovce epilog su krvavog vučjeg pira koji se odigrao tokom noći između petka i subote u gusto naseljenom dijelu Zoganja, svega nekoliko kilometara od centra grada.

O krvoločnom činu vukova, koji već nedjeljama terorišu stočare u selima od Klezne do Briske Gore, juče je svjedočila prikolica puna mrtvih i ranjenih ovaca, krv po livadi i iskidana čelična ograda tora. Šućur Kraja sa prijateljima cijelo jutro na svom imanju u prečniku od oko 350 metara nalazio je ostatke vučje gozbe.

"Ovo nije mogao da uradi jedan ili dva vuka. Čopor je bio veći”, kaže on.

Kada su vuci iskidali ogradu, pretpostavlja, stado od 130 ovaca dalo se u bijeg prema njegovoj kući.

"Pet ovaca sam našao na samom ulazu na imanje, pored puta sa rasvjetom. Druge su bile mrtve ili ranjene 300 metara odatle. Jedna je, iako teško povrijeđena skočila u kanal na drugom kraju imanja da bi izbjegla smrt. Nijesam išao kući tako da još ne znam koliko fali ovaca iz stada", ispričao je Kraja.

On je kazao da su povrede takve da se nijedna ne može oporaviti.

"Nažalost, moramo im prekratiti muke i baciti ili zakopati kao i ove druge", kaže starina.

Komšije pretpostavljaju da su vukovi došli iz pravca solanskih bazena gdje su se spustili iz Briske Gore. Vjerovatno isti čopor prije nedjelju upao je u stado stočara iz Klezne a prije nekoliko dana stradale su koze u Briskoj Gori. Ulcinjski lovci pretpostavljaju da su to vukovi koji su držani na kućnom imanju, pa prije izvjesnog vremena pušteni na obronke Rumije.

"Vidio sam jednog i kao da ima nešto drugačije u sebi od divljeg vuka. Krenuo sam put njega i on je krenuo da bježi a onda zastao i gledao put mene. To divlji vuk ne radi", ispričao je jedan od njih.

Bonus video: