Ko krade kamere za monitoring divljih životinja u crnogorskim šumama?

"Opstrukcija je konstantna i nama nerazumljiva, posebno što svakim danom ulažemo maksimum napora ka stvaranju mostava saradnje sa lokalnim stanovništvom, lovačkim organizacijama, lugarima i na samom koncu državnim institucijama"
159 pregleda 14 komentar(a)
divlje životinje, Foto: Balkan Lynx
divlje životinje, Foto: Balkan Lynx
Ažurirano: 28.06.2015. 08:26h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica podnio je prijavu protiv NN lica zbog krađe kamera zamki koje Centar isključivo koristi u svrhu monitoringa divljih životinja, saopšteno je iz te organizacije.

"Prvenstvena i jedina funkcija kamera jeste istraživanje, odnosno određivanje potencijalne prisutnosti i brojnosti balkanskog risa na teritoriji Crne Gore. Dodatno, iste se koriste i za analizu korišćenja posmatrane teritorije od strane velikih sisara (medvjeda,vuka, srneće divljači i divokoza…), srednje velikih sisara (lisica, jazavac, kuna, divlja mačka…). Zapanjuje nas činjenica, da naš trud i rad, nove tekovine koje Centar sprovodi u nauci prihvatajući priznate metodologije za monitoring divljih životinja, nailaze na opstrukciju od strane pojedinaca. Opstrukcija je konstantna i nama nerazumljiva, posebno što svakim danom ulažemo maksimum napora ka stvaranju mostava saradnje sa lokalnim stanovništvom, lovačkim organizacijama, lugarima i na samom koncu državnim institucijama. Čuđenje se čini još većim, ako je na svakoj kameri jasno i vidljivo napisana njena funkcija, vlasništvo i kontakt telefon. Postavlja se pitanje da li je nekome u interesu krađa ili eventualno uništavanje kamera zbog sve učestalijih nelegalnih aktivnosti koje su prisutne u zaštićenim područjima i lovištima ili su povodi druge prirode", navodi se u saopštenju CZIP.

Iz te organizacije su uputili apel građanima koji naiđu na kameru zamku da je ne diraju i da slijede upustva koja su jasno naznačena na njima.

"Ukoliko imaju potebu za dodatnim pojašnjenjima, slobodni su da pozovu kontakt telefon koji je označen na kamerama ili da nas kontaktiraju putem mejla aleksandar.czip@t-com.me", kazali su iz CZIP.

Bonus video: