Mladima pružiti pravovremene informacije o očuvanju zdravlja

NVO Juventas je na Ivanovim koritima organizovala četvorodnevni seminar o zdravim stilovima života, seksualnom i reproduktivnom zdravlju, prevenciji HIV-a i vršnjačkoj edukaciji, na kojem je učestvovalo 18 učenika iz šest crnogorskih škola i gradova
109 pregleda 0 komentar(a)
juventas seminar, Foto: PR Centar
juventas seminar, Foto: PR Centar
Ažurirano: 22.09.2018. 09:08h

Mladi predstavljaju osnov društva za napredak i zbog toga je veoma važno pružiti im blagovremene i pravovremene informacije koje se tiču unaprjeđenja i očuvanja njihovog zdravlja, ocijenjeno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventas.

Ta NVO je, kako je saopšteno, na Ivanovim koritima organizovala četvorodnevni Seminar o zdravim stilovima života, seksualnom i reproduktivnom zdravlju, prevenciji HIV-a i vršnjačkoj edukaciji, na kojem je učestvovalo 18 učenika iz šest škola i gradova iz Crne Gore.

Saradnik na javno-zdravstvenim projektima u NVO Juventas, Jovan Dašić, kazao je da je seminar organizovan u okviru projekta „Znanjem do zdravlja“, koji sprovodi Juventas, a koji je finansijski podržao Direktorat za mlade Ministarstva sporta.

„Projekat je baziran na promociji zdravlja mladih, prvenstveno mentalnog zdravlja, seksualnog i reproduktivnog, kao i uticaju nasilja na zdravlje mladih, uticaju određenih faktora rizika, kao što su saobraćajne nezgode, gojaznost...“ naveo je Dašić.

Mladi, kako smatra, predstavljaju osnov jednog društva za napredak i ulaganje u njihovo zdravlje se, kako je dodao, višestruko isplati.

„Stoga imamo posebne programe namijenjene očuvanju i unapređenju zdravlja mladih. Jedan od takvih je program savjetovališta za mlade, koji funkcionišu u okviru domova zdravlja. U Crnoj Gori postoji 18 domova zdravlja u okviru kojih funkcionišu savjetovališta za mlade“, rekao je Dašić.

Prema njegovim riječima, svrha savjetovališta za mlade je da utiču na formiranje stavova i ponašanja, koji su u skladu sa zdravljem.

„Kako su obolijevanja i umiranja mladih, najčešće, preventabilnog karaktera, od izrazite je važnosti pružiti im blagovremene i pravovremene informacije, koje se tiču unaprjeđenja i očuvanja njihovog zdravlja“, kazao je Dašić.

On je ukazao da su otežavajuće okolnosti za mlade sve brži život, opterećenost školskim obavezama, negativan uticaj medija, i vršnjački pritisak koji, kako je pojasnio, nije uvijek pozitivan.

„Stoga je jako važno mladima pružiti eksternu podršku, a podršku koja se tiče zdravlja mogu svakako pronaći u savjetovalištima za mlade“, kazao je Dašić.

Prema njegovim riječima, seminar okuplja 18 učesnika iz šest škola i gradova iz Crne Gore.

„Tu su učesnici iz Plava, Pljevalja, Danilovgrada, Podgorice, Budve i Herceg Novog. Oni će, svakako, na ovom seminaru steći neka nova znanja i vještine. I očekujemo da će ta nova znanja na adekvatan način prenijeti svojim vršnjacima prilikom radionica, koje budu organizovali u svojim školama“, rekao je Dašić.

Generalni direktor Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta, Nenad Koprivica je, otvarajući seminar, kazao da je promocija zdravih stilova života i povećanje svijesti i znanja mladih o zaštiti zdravlja naročito, kako je pojasnio, u periodu adolescencije i njihovog prelaska u odraslo doba, jedan od ključnih prioriteta koji je prepoznat Strategijom za mlade 2017-2021.

„Ministarstvo sporta u kontinuitetu daje podršku omladinskim organizacijama u pogledu realizacije projekata koji imaju za cilj implementaciju ključnih mjera i aktivnosti predviđenih Strategijom i njenim Akcionim planom, uključujući i one koji su usmjerene na zdravlje i zaštitu zdravlja mladih ljudi“, istakao je Koprivica.

On je kazao da je, u odnosu na prethodnu godinu, Ministarstvo sporta ove godine tri puta uvećalo finansijska sredstva i opredijelilo više od pola miliona eura za omladinske projekte.

Šesnaestogodišnji Filip Ćuković iz Podgorice, kazao je da od seminara očekuje da se kod njegovih vršnjaka podigne svijest o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, polno prenosivim bolestima i prevenciji HIV-a jer se, kako je dodao, te teme izbjegavaju.

„Mladi se najčešće osjećaju neugodno da pričaju o tim temama, a mislim da ne bi trebalo. I upravo ćemo uz pomoć ove radionice to moći da dokažemo i vršnjacima“, rekao je Ćuković.

Učenik trećeg razreda Srednje mještovite škole „Bećo Bašić“ iz Plava, Željko Bolević, kazao je da je veoma zahvalan što ima mogućnost da prisustvuje seminaru jer, kako je rekao, iako je imao priliku, u osnovnoj školi, nije izabrao predmet Zdravi stilovi života.

„I uvijek sam osjećao neki nedostatak po tom pitanju. Tako da se nadam da ću sada to ispraviti, da ću naučiti nešto više o zdravlju mladih. Jer mladi su budućnost naša, budućnost svijeta i zdrava omladina znači zdrava država“, rekao je Bolević.

Učenica trećeg razreda Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ u Danilovgradu, Bojana Rajković, smatra da su radionice o zdravim stilovima života, seksualnom i reproduktivnom zdravlju, prevenciji HIV-a, od velikog značaja jer, kako je pojasnila, predavači imaju prijateljski odnos sa učesnicima.

„Pogotovo kada su u pitanju ovakve teme, koje su kod nas još tabu, đaci su dosta opušteniji na takvim radionicama i mogu mirnije i slobodnije da postavljaju pitanja, nego što bi to uradili u školama“, rekla je Rajković.

Ona se, kako je kazala, pet godina bavi omladinskim aktivizmom.

„Ove radionice su bitne i zbog socijalizacije, komunikacije, zbog druženja. A, naravno i zbog podizanja svijesti, da se pokaže mladima da je u redu pričati o takvim stvarima, pogotovo zbog toga što mi smatramo da, zbog interenta, mi o tim temama znamo mnogo više nego što zapravo znamo“, rekla je Rajković.

Učenica danilovgradske Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“, Ljubica Popović, kazala je da želi da proširi znanje na teme seksualnog i reproduktivnog zdravlja, prevencije HIV-a, gojaznosti jer, kako je rekla, smatra da su te teme među mladima nedovoljno zastupljene.

„Učenici sve manje predmet Zdravi stilovi života biraju kao izborni. Smatram da bi to trebalo da rade u većem broju, zbog toga što nam to može biti veoma korisno za život“, ocijenila je Popović.

Bonus video: