Gvozdenović: Prostorni Plan ne predviđa vojne objekte

"Svjedoci smo raznih savremenih bezbjednosnih prijetnji i zbog toga se moramo izboriti savezništvima, integracijom i boljom komunikacijom", ukazao je Gvozdenović
11 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.06.2015. 13:16h

Učlanjenjem u NATO Crna Gora će postati bezbjednija, time i prostor interesantan novim investitorima, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, navodeći da prostorni Plan koji je usvojila Skupština ne predviđa izgradnju vojnih baza.

On je u Baru na tribini za penzionere, posvećenoj članstvu Crne Gore u NATO, rekao da su evroatlanske integracije nacionalni interes, jer doprinose cjelokupnom napretku crnogorskog društva.

"U ovom momentu to je dodatni zamajac ukupnoj ekonomiji. Onog momenta kada dobijete članstvo u NATO tada bezbjednosni rizik, investicioni rizik je mnogo manji i tada dolaze nove investicije sa mnogo više energije, a nove investicije prije svega dovode nova radna mjesta, u ovom slučaju za mlade ljude koji pripadaju vašim familijama", rekao je Gvozdenović.

Prema njegovim riječima, bez takvih dodatnih impulsa država ne može imati svoj jasan i prosperitetan ekonomski razvoj.

"Treba nam taj vjetar u jedra i siguran sam da će građani Crne Gore prepoznati takav interes i u tom pravcu dobićemo još veću podršku", kazao je Gvozdenović.

On je istakao da Prostorni Plan koji je usvojila Skupština Crne Gore ne predviđa izgradnju vojnih baza i da takve objekte niko ne može na silu graditi.

Gvozdenović je dodao i da rizici po bezbjednost nisu uvijek jasno vidljivi i da je po svim dosadašnjim iskustvima malih država, kolektivna odbrana najbolji odgovor na rizike i bezbjednosne prijetnje.

On je istako da je priča o bezbjednosti vrlo značajna upravo za prostor Balkana, gdje se sukobi ciklično ponavljaju.

"Svjedoci smo raznih savremenih bezbjednosnih prijetnji i zbog toga se moramo izboriti savezništvima, integracijom i boljom komunikacijom", ukazao je Gvozdenović.

Predsjednik Opštine Bar, Zoran Srzentić rekao je da su tribine izuzetno značajne i dobrodošle zbog upoznavanja sa svim prednostima koje će Crnoj Gori donijeti članstvo u Alijansi, pogotovo tako značajnoj strukturi društva kao što su penzineri.

"Penzioneri su ljudi sa velikim iskustvom čija se riječ poštuje i uvažava i njihovo mišljenje o NATO integracijama sigurno će biti značajno u podršci u pristupanju Alijansi", rekao je Srzentić.

On smatra da je predavanje odagnalo nedoumice i da će penzioneri poslije predavanja moći unutar svojih penzionerskih organizacija jasnije i tačnije prenijeti koji su benefiti od članstva u NATO.

"Jer to nisu prednosti samo vojne prirode, nego prije svega uz stabilnost granica i očuvanje suvereniteta riječ je o ekonomskim prednostima i zato smatram da su ovakva predavanja vrlo značajna i da doprinose većoj podršci evroatlanskim integracijama Crne Gore", rekao je Srzentić.

Tribinu su organizovali Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO i Savez udruženja penzionera Crne Gore.

Bonus video: