TO Herceg Novi : Novi sofver olakšaće prijavu boravka turista

Zbog velikih gužvi prilikom prijavljivanja boravka gostiju koje su najveće na info punktu u Igalu, u obje smjene radiće po dva operatera, a u saradnji sa MUP-om dizajniraju se flajeri koji će biti distribuirani na graničnim prelazima Konfin, Debeli brijeg i Sitnica
517 pregleda 3 komentar(a)
TO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
TO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 26.06.2015. 13:35h

Uz nove čitače koji nam stižu danas kontrola pasoša u turističkim informativnim biroima, obavljaće se za tri minuta i tako smanjiti čekanja, kazala je na konferenciji za novinare vd direktorka TO Herceg Novi Bojana Blagojević.

Ona je najvalila i da će do 1.jula u Zelenici, Kumboru, Đenovićima, Baošićima i Bijeloj, pored već postojećih biti otvoreni novi turistički info punktovi.

“Uradili smo kompletnu modernizaciju prijave boravka turista koja se obavlja preko softfera koji smo kupili ove godine. To je i baza podataka turista i stanodavaca, koja je vrlo transparentan “,kazala je Blagojević.

Ona je pojasnila da stanodavac koji želi da prijavi turiste mora da donese u turističko informativni punkt dokument sa kojim je gost ušao u zemlju, vlasnički list nepokretnosti sa matičnim brojem i adresom stanovanja. Blagojević je istakla da gosti ne smiju sami da se prijavljuju, što im često stvara probleme, već da je to obaveza stanodavca.

Svjesna je da su stanodavci zbog novog načina elektronske prijave i naplate boravišme takse, koji je usklađen sa Zakonom o strancima, "zbunjeni ili neinformisani".

Zbog velikih gužvi prilikom prijavljivanja boravka gostiju koje su najveće na info punktu u Igalu, u obje smjene radiće po dva operatera, a u saradnji sa MUP-om dizajniraju se flajeri koji će biti distribuirani na graničnim prelazima Konfin, Debeli brijeg i Sitnica.

Inspektor za strance u CB Herceg Novi, Radomir Vučinić je pojasnio pod kojim uslovima i koliko dugo stranac može ostati u našoj zemlji.

"Kada stranac na ličnu kartu uđe u Crnu Goru ima pravo da ostane mjesec, ukoliko želi da produži, svaki put mora preći granicu i ponovo ući u Crnu Goru", pojasnio je inspektor.

Ukoliko stranac ulazi sa pasošem, u kontinuitetu može da ostane 90 dana. Prije isteka 90-og dana dužan je da napusti Crnu Goru i ne može da se vratiti u narednih 90 dana. Stranac koji ima nekretninu u našoj zemlji, još uvijek je obavezan da se prijavljuje kao i ostali stranci u Crnoj Gori.

Oni koji kao gosti dolaze kod rodbine ili prijatelja takođe moraju da se prijave kao stranci.

"Policiju interesuje isključivo gdje se nalazi stranac koji je ušao u Crnu Goru – ko ga je i gdje prijavio i gdje je odsjeo, nas ne interesuje ko je uzeo novac i slično, to je već posao za Turističku organizaciju", kazao je Vučinić.

"Zakonom je i propisano da jednino TO može pružati usluge i obavljati i prijavu boravka gostiju. Sve je povezano sa Zakonom o strancima koji je stupio na snagu 1.aprila. Sa novim turističkim info punktovima koji su otvoreni u znatnoj mjeri olakšan nam je posao, a novac koji se priliva ide direktno u budžet opštine i države", kazao je Vučinić ističući da je stranac dužan da svoj boravak prijavi u roku od 24 sata.

Od 15. juna do 15. septembra cijena boravišne takse je 70 centi po danu. Plaćanja su oslobođena djeca do 12, od 12-18 godina plaćaju 50 centi po danu.

Bonus video: