Baković: Evidentirani pojedinačni slučajevi torture

„Šira društvena zajednica treba da shvati da te osobe, koje imaju mentalne teškoće ili koja se nalaze u policijskom zadržavanju, nisu izvan zajednice i da se njihova prava moraju afirmisati kako jednog dana, kada ponovo budu slobodni, ne bi ponovili greške“, poručio je Baković
82 pregleda 0 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Šućko Baković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.06.2015. 09:46h

U Crnoj Gori poslednjih godina bilo je pojedinačnih slučajeva torture koji opominju da taj problem mora biti predmet stalne pažnje, rekao je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković.

On je, povodom 26. juna Dana podrške žrtvama torture, rekao da države moraju da obezbijede uslove da žrtve torture i drugih okrutnih i nehumanih postupaka dobiju adekvatnu odštetu, kao i da im se omogući rehabilitacija.

Kako je naveo, 26, jun je dan kada se podsjeća i skreće pažnja javnosti na prisustvo torture u cijelom svijetu i na činjenicu da je kontinuirana borba protiv torture neophodnost i potreba da se žrtvama pruži pomoć i podrška.

„Na osnovu brojnih posjeta ustanovama u kojima su smještene osobe lišene slobode, Zaštitnik je zapazio da su se u Crnoj Gori, poslednjih godina dešavali pojedinačni slučajevi torture koji opominju da taj problem mora biti predmet naše stalne pažnje“, rekao je Baković.

Kako je kazao, i pored značajnog unapređenja uslova smještaja poslednjih godina, još uvijek neadekvatni materjalni uslovi i prenaseljenost mogu dovesti do postupanja koje može imati karakter nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja.

„Šira društvena zajednica treba da shvati da te osobe, koje imaju mentalne teškoće ili koja se nalaze u policijskom zadržavanju, nisu izvan zajednice i da se njihova prava moraju afirmisati kako jednog dana, kada ponovo budu slobodni, ne bi ponovili greške“, poručio je Baković.

Prema njegovim riječima, potrebno je uložiti dodatne napore u cilju efektivnog unapređenja postojećeg stanja, jer je odnos društva prema toj ranjivoj kategoriji indikator stepena demokratije i stanja ljudskih prava u crnogorskom društvu.

Kako je podsjetio, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1984. godine usvojila Konvenciju protiv torture i drugih surovih nehumanih i ponižavajućih postupaka i kažnjavanja, a dokument je stupio na snagu 26. juna 1987. godine.

„Konvencija obavezuje države potpisnice da torturu proglase krivičnim djelom i krivično gone počinioce“, zaključuje se u saopštenju Bakovića.

Bonus video: