Poništena odluka Kusovca

Upravni sud je obrazložio da nijesu jasni kriterijumi i razlozi kako je izvršen izbor posebno kod činjenice da su dva kandidata imala isti broj podrške, pa nije jasno zašto je odabran jedan od njih
0 komentar(a)
Srđan Kusovac, Foto: Savo Prelević
Srđan Kusovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.06.2015. 10:33h

Upravni sud usvojio je tužbu Građanske alijanse i poništio odluku Generalnog sekretarijata Vlade o imenovanju Operativnog tima Partnerstva otvorenih Vlada.

Upravni sud je obrazložio da nijesu jasni kriterijumi i razlozi kako je izvršen izbor posebno kod činjenice da su dva kandidata imala isti broj podrške, pa nije jasno zašto je odabran jedan od njih.

"Tuženi organ je u pisanom odgovoru na tužbu i preko punomoćnika na raspravi osporio tužbene navode, ističući da je Uredbom o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija uredjen postupak ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija. Navodi da je izvršena dopuna obrazloženja osporene odluke i da su u tom obrazloženju navedene odlučne činjenice za njeno donošenje. Ukazuje da Uredbom nije definisana situacija, kada dva kandidata imaju isti broj predloga i podrške, koji su kriterijumi za prijem jednog od njih. Predlaže da se tužba odbije kao neosnovana jer je Odluka dopunjena obrazloženjem nakon što je na to ukazano u tužbi", navodi se u presudi Upravnog suda.

Građanska alijansa (GA) ranije je apelovala na premijera Mila Đukanovića da sa dužnosti šefa Biroa za odnose sa javnošću Vlade razriješi Srđana Kusovca. GA je to saopštila nakon što je Vlada donošenjem nove Odluke o obrazovanju Operativnog tima Partnerstva za otvorenu upravu, razriješila sadašnji.

GA je, kako je tada saopšteno, primijetila da nedopustivo kršenje svih postulata i vrijednosti sadržanih u Partnerstvu otvorenih vlada počinje dolaskom Kusovca, te da je ono "kulminiralo formiranjem novog Operativnog tima za implementaciju Partnerstva otvorenih vlada".

"Kusovac je napravio niz prestupa kojima je direktno uticao na nelegitiman i nelegalan izbor članova Operativnog tima ispred nevladinih organzacija. Time je zloupotrijebio službeni položaj i ušao u zonu krivične odgovornosti", saopštili su ranije iz GA.

Kusovac je u reagovanju naveo da je "u dokumentu koji je objavila GA iznijet je niz neistina i proizvoljnih tvrdnji".

Kusovac je poručio da dokument GA treba posmatrati kao dio pritiska pred obrazovanje Operativnog tima u skladu sa Odlukom Vlade, „kako autor „Studije“ ne bi treći put ostao pred vratima Operativnog tima u koji ulaze kandidati sa najboljim referencama“.

Bonus video: