Hrapović: Žene redovno da odlaze na preventivne preglede

"U Crnoj Gori godišnje se u različitim fazama dijagnostikuje oko 350 slučajeva novih obolijavanja, a oko 100 žena izgubi život. Ovi podaci moraju nas dodatno pozvati na pozornost i opredijeliti za preporučene životne navike u očuvanju zdravlja“, kazao je Hrapović
136 pregleda 2 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Vlada Crne Gore
Kenan Hrapović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.10.2018. 11:50h

U Crnoj Gori godišnje se dijagnostikuje oko 350 slučajeva novih oboljenja od karcinoma dojke, a oko 100 žena umre, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović i apelovao na žene da redovno odlaze na preventivne preglede.

On je, povodom 24. oktobra – Svjetskog dana borbe protiv raka dojke, rekao da je to jedan od najozbiljnijih oboljenja na svijetu koji pogađa žensku populaciju i da godišnje oko 1,7 miliona žena oboli, a da svaka treća izgubi bitku sa tom opakom bolešću.

"U Crnoj Gori godišnje se u različitim fazama dijagnostikuje oko 350 slučajeva novih obolijavanja, a oko 100 žena izgubi život. Ovi podaci moraju nas dodatno pozvati na pozornost i opredijeliti za preporučene životne navike u očuvanju zdravlja“, kazao je Hrapović agenciji MINA.

On je apelovao na žene da redovno odlaze na preventivne preglede i vrijeme koje potroše na dnevne rutinske obaveze, bar jednom godišnje odvoje za brigu o sopstvenom zdravlju.

"Uloga i važnost vašeg postojanja u društvu obavezuju nas da svakog dana sa posebnim senzibilitetom brinemo o vama. Današnjica koja je pred vas stavila mnoštvo obaveza donijela je i nove izazove koji neupitno utiču na ljudsko zdravlje, resurs koji se brzo troši i sa kojim savremena medicina za sada uspješno drži korak“, naveo je ministar.

Kako je dodao, i statistika o procentima obolijevanja takođe svakodnevno obavezuje „da budemo odgovorniji prema sebi i na samom vrhu liste prioriteta postavimo zdrav život kao imeprativ bez presedana“.

U cilju ranog otkrivanja oboljenja, prije pojave simptoma i samoinicijativne posjete izabranom doktoru, prema riječima Hrapovića, preporučuje se ultrazvučni pregled dojki jednom godišnje kod žena mlađih od 40 godina starosti i trudnica.

On je kazao da je nakon 40-te godine života mamografija najpouzdanija dijagnostička metoda.

"Mamografijom se otkrivaju promjene u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. U mamografiji se koriste male i neškodljive doze zračenja“, objasnio je Hrapović.

On je podsjetio da je implementacija programa skininga raka dojke započela 23. decembra 2015. godine kao pilot projekat u četiri opštine: Podgorica, Kolašin, Cetinje i Danilovgrad, te da predstavlja veoma značajan program u cilju zaštite zdravlja žena Crne Gore.

"Skrining program podrazumijeva identifikovanje promjena prije pojave simptoma i znakova bolesti, odnosno identifikovanje oboljenja u fazi kada je efikasno liječenje moguće“,rekao je on.

Ministar je naglasio da je država ozbiljna u namjeri da prevenciji da primat u odnosu na teške terapijske procedure koje uslijede nakon što se bolest otkrije u kasnijoj fazi.

"Da je tako govori i podatak da su budžetom opredijeljena sredstva za nabavku novih digitalnih mamografa, te ćemo uskoro moći da najavimo i početak Nacionalnog skrining programa karcinoma dojke na teritoriji cijele Crne Gore“, zaključio je Hrapović.

Bonus video: