Gradile bi naučno-tehnološki park

Sagovornice su, kako piše, razgovarale o mogućnostima za bolje prepoznavanje ulaganja u nauku kroz budžet UCG, kao i zajedničkom radu na podspješivanju kvaliteta doktorskih studija
58 pregleda 16 komentar(a)
Sanja Vlahović, Radmila Vojvodić, Foto: Ministarstvo nauke
Sanja Vlahović, Radmila Vojvodić, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 23.06.2015. 15:42h

Univerzitet Crne Gori (UCG) i Ministarstvo nauke planiraju osnivanje naučno- tehnološkog parka, koji bi služio kao spona između javne uprave, akademske zajednice i privrede i za čije je uspostavljanje, kako su saopštili, neophodna međunarodna finansijska podrška.

Ministarka nauke Sanja Vlahović sastala se danas rektorkom UCG Radmilom Vojvodić, na kom su razgovarale o načinima unaprjeđenja kvaliteta naučno- istraživačke djelatnosti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Vlahović i Vojvodić su razgovarale o dvije inicijative koje se odnose na otvaranje naučno- tehnološkog parka, ali i pronalaženje novog modela statističke obrade podataka vezanih za ulaganje u nauku i istraživanje.

Naučno- tehnološki park, kako je saopšteno, mogao bi biti otvoren na prostoru univerzitetskog kampusa.

„Naučno – tehnološki park bi, kao naučno-istraživačka baza, služio kao spona između javne uprave, akademske zajednice i privrede“, kazali su iz Ministarstva.

Taj projekat bi, kako se navodi, u perspektivi značajno bdoprinio podizanju kvaliteta naučno-istraživačke djelatnosti na UCG, ali i otvorio mogućnost za uspostavljanje konkretnije saradnje akademske zajednice i privrednog sektora.

„Nakon uspostavljanja Centra izvrsnosti, otvaranjem tehnološkog parka, Crna Gora bi se pridružila evropskoj praksi povezivanja nauke i biznis sektora, promovisanju preduzetništva i podrške start-up kompanijama“, navodi se u saopštenju.

Za finansiranje osnivanja tehnološkog parka potrebna je, kako su objasnili iz Ministarstva, podrška evropskih partnera, a Ministartsvo nauke, ostala resorna ministarstva i UCG mogu formirati konzorcijum za uspješno apliciranje kod evropskih fondova.

„Ministarstvo nauke je već ostvarilo saradnju sa regionalnim tehnološkim parkom AREA iz Italije, koji bi mogao biti aktivan partner u ovom projektu“, navodi se u saopštenju.

Vojvodić je podržala tu inicijativu, „s obzirom na plan UCG da ojača naučno-istraživačku bazu, a istraživački rad bolje poveže sa tržištem“.

„Druga važna inicijativa prilikom susreta odnosila se na pronalaženje novog modela statističke obrade podataka vezane za ulaganje u nauku i istraživanje, koji bi dao jasniji pregled i preciznije podatke u odnosu na onaj koji je sada aktuelan“, navodi se u saopštenju.

Sagovornice su, kako piše, razgovarale o mogućnostima za bolje prepoznavanje ulaganja u nauku kroz budžet UCG, kao i zajedničkom radu na podspješivanju kvaliteta doktorskih studija.

Vojvodić i Vlahović su, kako je saopšteno razgovarale i o odnosu UCG i Ministarstva, kada je u pitanju finansiranje naučno-istraživačke djelatnosti, ali i o drugim pitanjima važnim za funkcionisanje sistema visokog obrazovanja i nauke.

“Izuzetno je važno podsticati zajedničke aktivnosti UCG i Ministarstva, kako bi se stvorili preduslovi za jačanje kapaciteta i ulaganje upravo u one oblasti naučnoistraživačkog rada koje su bitne za razvoj države”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: