Građane i dalje pitaju koje ste nacije

Agencija za zaštitu ličnih podataka utvrdila da je nezakonito 7 obrazaca za ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite
116 pregleda 2 komentar(a)
obrazac, etnička pripadnost, Foto: Vijesti
obrazac, etnička pripadnost, Foto: Vijesti
Ažurirano: 22.06.2015. 19:36h

Inspekcija Agencije za zaštitu ličnih podataka još u aprilu 2014. utvrdila je da je nezakonit sadržaj sedam obrazaca za ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite, jer se od građana traži da upišu i etničku pripadnost, ali to još nije ispravljeno.

U zapisniku o inspekcijskom nadzoru u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da se mora unijeti podatak o etničkoj pripadnosti u zahtjevima za ostvarivanje prava na dodatak za njegu i pomoć, refundaciju naknade zarade i naknadu zarade za porodiljsko, odnosno roditeljsko odustvo, kao i za rad sa polovinom radnog vremena, ličnu invalidninu, naknadu za novorođeno dijete i jednokratnu materijalnu pomoć.

To je, konstatuju, u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Do dan-danas nije promijenjeno, iako je rečeno da se nepravilnosti uklone u roku od 30 dana...

Zaključili su da u obrascima koji su propisani pravilnikom Ministarstva rada i socijalnog staranja, treba da stoji napomena “neobavezno” ili da se podatak o etničkoj pripadnosti ne traži od građana.

To ni do dan-danas nije promijenjeno, iako su kontrolori tražili da se nepravilnosti uklone u roku od 30 dana.

Nakon kontrole, Agenciji je iz Centra za socijalni rad Nikšić, Plužine i Žabljak stigao odgovor da će informisati Ministarstvo rada i socijalnog staranja o utvrđenim nepravilnostima.

Takođe, izdali su nalog radnicima da ne traže izjašnjavanje, osim ako je stranka saglasna da joj se upiše i etnička pripadnost.

Iz Ministarstva, koje usvaja pravilnik kojim su propisani sporni zahtjevi kojima građani ostvaruju prava iz socijalne i dječje zaštite, potvrdili su “Vijestima” da je Agencija preporučila da u zahtjevima stoji napomena neobavezno ili da se podatak o etničkoj pripadnosti ne traži.

“Međutim, za otklanjanje navedene nepravilnosti Agencija se nije obraćala inicijativom...”, piše u odgovoru tog resora.

Naglasili su da korisnik nije u obavezi da popunjava rubriku i da se podaci koriste samo radi obrade u statističke ili naučno-istraživačke svrhe u obliku koji ne otkriva identitet lica.

“Dakle, pojedincima i organizacijama koje traže pristup ne mogu se dostavljati lični podaci o korisniku...”

“Vijesti” su ranije objavile da se u zahtjevu za naknadu zarade za porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo, od građana traži da osim osnovnih ličnih podataka upišu i etničku pripadnost, što predstavlja kršenje zakona.

Ne tražite fotokopije ličnih karata

Inspekcija Agencije prošle godine ukazala je rukovaocima zbirki da prestane sa praksom prikupljanja fotokopija ličnih karata od korisnika prava ili da se formira poseban obrazac kojim bi građani po osnovu zakona davali prethodnu saglasnost za to.

Prilikom kontrole utvrdili su da je i tu prekršen Zakon o zaštiti podataka, jer se podaci obrađuju u većem obimu nego što je potrebno za ostvarivanje prava.

Inspekcija cijeni da je takva obrada podataka suprotna i odredbama Zakona o ličnoj karti.

U zapisniku o izvršenom nadzoru piše da Centar ima pravo da izvrši uvid u ličnu kartu, ali ne i da traži dostavljanje fotokopije.

Nadležni u Centru za socijalni rad Nikšić, Plužine i Žabljak tada su naložili zaposlenima da ubuduće ne traže dostavljanje fotokopija ličnih karata, osim u slučaju da je stranka saglasna i da dozvoljava da joj se iskopira dokument.

Bonus video: