Nikšić: Mještani Župe najavili protest ispred Centra bezbjednosti

Zbog nastale situacije Koordinacini odbor MZ Župa nikšićka je danas uputio još jedan javni poziv ministru Rašku Konjeviću, direktoru policije Slavku Stojanoviću i načelniku CB Nikšić Miloradu Žižiću da se konačno prekine blokada puta Nikšić-Župa koju su „proizveli pripadnici MUP-a blokirajući kretanje teške mehanizacije Rudnika Boksita“
10 komentar(a)
Župa, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Župa, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.06.2015. 09:19h

Mještani nikšićke Župe najavili su da će se sjutra okupiti ispred prostorija nikšićkog Centra bezbjednosti ukoliko se ne odblokira saobraćajnica koja je u blokadi od četvrtka od 15 časova kada su rudari nezadovoljni odlukom Odbora povjerilaca da odbiju ponudu Neksana za kupovinu imovine tog preduzeća teškom mehanizacijom krenuli put Podgorice a u tome ih, nakon pet probijenih blokada, spriječila policija u prigradskom naselju Rubeža. Od tada su mještani 12 župskih sela, njih oko 5.000, odsiječeni od grada.

Zbog nastale situacije Koordinacini odbor MZ Župa nikšićka je danas uputio još jedan javni poziv ministru Rašku Konjeviću, direktoru policije Slavku Stojanoviću i načelniku CB Nikšić Miloradu Žižiću da se konačno prekine blokada puta Nikšić-Župa koju su „proizveli pripadnici MUP-a blokirajući kretanje teške mehanizacije Rudnika Boksita“.

„Mještanima Župe nikšićke je u interesu da se konačno riješi i normalizuje proizvodnja u Rudnicima Boksita , ali ne žele da budu taoci u ovoj očiglednoj igri države, Boksita i ko zna koga drugoga. Župljani ne žele da se stavljaju ni na jednu od strana u sporu, a svoj interes će štititi onog trenutka kad bude jasno ko je novi vlasnik Boksita od koga će zahtijevati da MZ Župa dobije sve ono što joj zakonski pripada“, navodi se u saopštenju Koordinacionog odbora MZ Župe.

Župljani se pitaju ko će im nadoknaditi to što svakodnevno moraju da koriste usluge taksija do Rubeža, što župski farmeri prosipaju mlijeko i ne mogu da doze hranu za stoku.

„Ko će vlasnicima župskih prodavnica da nadoknadi štetu koja je proizvela nestanak osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda? Ko će da sanira strah bolesnih mještana koji ne znaju kako i kuda ako im se pogorša zdrastveno stanje? Ko će da odgovara što trudnice ne mogu normalno otići na preglede u bolnici? Ko će i kako prije svega da sanira psihološki pritisak koji ovih dana trpe Župljani balansirajući između radnika Boksita i pripadnika MUP-a. Iskreno vjerujemo da ne želite da se dogodi sukob između radnika Boksita, policije i stanovnika naše mjesne zajednice. Mi Župljani to sigurno nećemo i ne želimo proizvesti, ali isto tako nećemo sjedjeti i čekati rješenje jer nam to životni tempo ne dozvoljava“, poručili su Župljani.

Bonus video: