Mihailo: Amfilohije da prestane sa lažnim predstavljanjem

"Očekujemo brzu energičnu akciju države i njenih nadležnih organa", saopštio je Mihailo
192 komentar(a)
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.06.2015. 16:44h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo saopštio je da pronađeni zemni ostaci, čiju će inhumaciji izvršiti Srpska mitropolija, nijesu identifikovani, jer nema dokaza da su u pitanju mošti mitropolita.

Na ovaj način, smatra Mihailo, srpski mitropolit je neidentifikovane zbirne zemne ostatke proglasio u mitropolitske "radi političke dominacije nad Crnom Gorom, na koju je ona, kao država, potpuno ravnodušna".

"Srpska mitropolija u Crnoj Gori je najavila da će u subotu 20. juna obaviti inhumaciju 23 crnogorska mitropolita iz perioda od 1484. do 1692. godine. Dalje se u informaciji kaže da će se, ne tajno, već javno, poslije 29 godina zemni ostaci ovih mitropolita sahraniti u crkvi Cetinjskog manastira na Ćipuru. U tekstu kojim SPC najavljuje ovu inhumaciju stoji da se direktor Narodnog muzeja Pavle Pejović potrudio da zemne ostatke dostojno zaštiti i sačuva do njihove sahrane u crkvi na Ćipuru, učestvujući tako u rješavanju odnosa između države i crkve. U samoj najavi ovog čina u ime SPC se ističe da nije utvrđeno kome pripadaju otkopani zemni ostaci, već se pretpostavlja da pripadaju crnogorskim mitropolitima", piše u saopštenju mitropolita CPC.

Mihailo navodi da se na pretpostavkama se ne mogu graditi nepobitne naučne istine, te da je istina samo ono što predstavlja rezultat naučnog i ekspertskog istraživanja.

"Moramo napomenuti da su pri mletačkom miniranju Cetinjskog manastira u 17. vijeku izginuli i pridošli Turci, što ukazuje da ovi zemni ostaci mogu i njima pripadati. Neutvrđeno i netačno prikazivanje zemnih ostataka je samo jedna u nizu manipulacija SPC. Srpski mitropolit se lažno predstavlja kao nasljednik Svetog Petra Cetinjskog koji je bio vladika CPC i vladar Crne Gore. Amfilohije nije ni jedno ni drugo. Uzor ovom mitropolitu je poruka oca „srpske nacije“ Dobrice Ćosića da je „laž održala srpski narod“, saopštio je Mihailo.

On dodaje i da je vrijeme da Amfilohije prestane sa "lažnim predstavljanjem, kao i da nadležni državni organi već jednom zaustave destruktivnu srpsku politiku obavijenu mantijama svetosavske crkve".

"Imajući sve ovo u vidu očekujemo brzu energičnu akciju države i njenih nadležnih organa", zaključuje se.

Bonus video: