UNHCR: Priliv azilanata iz Sirije izazov za Crnu Goru

"Svaka 122. osoba na svijetu danas je izbjeglica, interno raseljeno lice ili lice koje traži azil"
3 komentar(a)
azilanti, Konik, Foto: Zoran Đurić
azilanti, Konik, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.06.2015. 16:11h

Trenutna pažnja UNHCR u Crnoj Gori posvećena je regulisanju pravnog statusa izbjeglica sa prostora bivše Jugoslavije, kao i njihovog stambenog zbrinjavanja, naročito kroz Regionalni stambeni program koji sprovodi Vlada. Pored toga, poseban izazov za Crnu Goru tokom posljednjih nekoliko godina predstavlja i priliv tražilaca azila iz ratom pogođenih područja, od kojih većina dolazi iz Sirije

Posljednji podaci iz globalnog izvještaja Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) ukazuju da je raseljavanje stanovništva usljed ratova, sukoba i progona u svijetu dostiglo najviši zabilježeni nivo. Prema tom izvještaju, u svijetu je na kraju 2014. godine godine bilo 59,5 miliona osoba koje su bile primorane da napuste svoje domove, u poređenju sa 51,2 mlliona prethodne godine i 37,5 miliona prije jedne decenije. Ovakav porast broja raseljenih najveći je ikad zabilježen u toku jedne godine.

"Svaka 122. osoba na svijetu danas je izbjeglica, interno raseljeno lice ili lice koje traži azil. Kad bi oni bili stanovnici neke zemlje, ta država bi po broju stanovnika zauzimala 24. mjesto u svijetu", piše u saopštenju UNHCR Podgorica.

Sirija je trenutno zemlja sa najvećim brojem izbjeglica (3,9 miliona krajem 2014. godine) i interno raseljenih lica (7,6 miliona). Slijede Avganistan sa 2,59 miliona izbjeglica i Somalija sa 1,1 milion.

“Užasava činjenica da s jedne strane ima sve više onih koji prolaze nekažnjeno zato što započinju ratove, a sa druge je naizgled krajnja nemoć međunarodne zajednice da zajednički radi na zaustavljanju ratova, odnosno na izgradnji i očuvanju mira“, izjavio je Antonio Gutereš, Visoki komesar UN za izbjeglice.

Izvještaj UNHCR-a pokazuje da je broj izbjeglica i interno raseljenih lica u porastu u svim regionima. Tokom proteklih pet godina izbilo je ili se ponovo razbuktalo najmanje 15 sukoba: osam u Africi, tri na Bliskom Istoku, jedan u Evropi, te tri u Aziji. Samo nekolicina ovih kriza je riješena, a većina i dalje dovodi do novog raseljavanja stanovništva.

"UNHCR obilježava ovogodišnji Svjetski dan izbjeglica u sjenci brojnih sukoba i sve većeg broja raseljenih, ali i sve izraženijeg talasa netolerancije i ksenofobije u mnogim djelovima svijeta. Zbog toga UNHCR smatra da je izuzetno važno imati u vidu da su izbjeglice ljudi kao i svi mi, pa se stoga prema njima treba ophoditi baš onako kako bi mi željeli da se drugi ophode prema nama", zaključuje se.

Bonus video: