Od elaborata se lakše ne diše

Ministar Gvozdenović tvrdi da je urađeno dosta, opozicija da nije ništa i traži konkretne rezultate
62 pregleda 0 komentar(a)
Skupština
Skupština
Ažurirano: 19.06.2015. 14:03h

Građanima Pljevalja je dosta donošenja elaborata , strategija i studija. Oni očekuju konkretne rezultate u smanjenju zagađenja, a to do sada, iako su se na to obavezale, nije uradila nijedna državna institucija.

To je ocijenila većina poslanika tokom jučerašnje rasprave o realizaciji zaključaka Skupštine od 27. decembra 2014. godine za rješenje stanja životne sredine u Pljevljima.

Ovakva reakcija nastala je nakon što je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović prezentovao elaborat o rješenju problema zagađenosti koji je uradio Mašinski fakultet, koji u dijelu kratkoročnih mjera predviđa da se svi pogoni i kotlarnice dovedu u ispravno stanje, izvrši obuka i doobuka rukovodilaca postrojenja, zabrani upotreba uglja nezadovaljavajuće granulacije, a svim gradskim kotlarnicama obezbijedi određena količina briketa, i sprovede javna kampanju o korisnosti briketa.

“U kratkoročne mjere spada i to da kotlarnice sa novim kotlovima snage od preko 200 kilovata treba opremiti čistačima za prašinu, da treba uvesti institucije energetskog inspektora savjetnika koji bi obilazio i nadzirao rad postrojenja i grejnoj sezoni. Od dugoročnih mjera ključna je uvođenje što većeg obima toplifikacije”, kazao je Gvozdenović.

Vladislav Bojović (DF) ocijenio je da je realizacija zaključaka Skupštine jednaka nuli.

“Ono što smo čuli su samo najava mjerenja i kozmetičkih intervencija koji imaju za cilj da zamajavaju javnost i zataškaju odgovornost ključnih zagađivača”, kazao je Bojović.

On je naveo da osnovni zaključak, da Vlada donese Plan zaštite sa mjerama sanacije, nije urađen.

Nezavisni poslanik Novica Stanić ocijenio je da Pljevlja treba spašavati ne samo od zagađenja, već od elaborata , kojih je, kako je naveo, do sada urađeno 12, a da ništa od onoga što je njima predviđeno nije urađeno.

Bonus video: