Mustafić: Nezavisni i nepristrasni sudovi su "srce" svakog pravosudnog sistema

Prema njegovim riječima, Ustav, zakoni, pa i sama državna politika moraju osigurati postojanje nezavisne sudske vlasti
55 pregleda 1 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.06.2015. 20:06h

O pravnoj sigurnosti i jednakosti građana pred zakonom ne može se govoriti bez nezavisnog sudstva, ocijenio je potpredsjednik Skupštine, Suljo Mustafić, na otvaranju interparlamentarne konferencije u Budvi.

Tema konferencije, koju organizuju Skupština Crne Gore i Evropski parlament, je „Na putu ka nezavisnom i savremenom sudskom sistemu u zemljama u procesu pristupanja“.

Kako je saopšteno iz parlamenta, Mustafić je podsjetio da je afirmacija principa jednakosti pred zakonom, kao temeljni postulat pravne države i vladavine prava, jedan od prioritetnih zadataka Skupštine.

“On je rekao da se o pravnoj sigurnosti, kao ni o pravnoj jednakosti ne može govoriti bez postojanja nezavisnosti sudstva koje predstavlja „završni kamen“ ustavno-demokratske države”, saopšteno je iz parlamenta.

Mustafić je ocijenio da je postojanje nezavisnih i nepristrasnih sudova “srce” svakog pravosudnog sistema koji garantuje zaštitu ljudskih prava u skladu sa međunarodnim standardima.

Prema njegovim riječima, Ustav, zakoni, pa i sama državna politika moraju osigurati postojanje nezavisne sudske vlasti.

“U prethodnom periodu učinjeni su brojni pomaci u oblasti reforme pravosuđa od kojih treba istaći usvajanje amandmana na Ustav kojima se jača nezavisnost pravosuđa, unaprjeđenje transparentnosti rada sudova, smanjenje broja zaostalih sudskih predmeta i preduzimanje daljih koraka ka racionalizaciji mreže sudova”, zaključio je Mustafić.

Zamjenica predsjednika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštiine, Snežana Jonica, kazala je da je za Crnu Goru, kao državu koja se nalazi na evropskom putu, pitanje nezavisnog sudstva krucijalna tema.

To je, kako je dodala, krucijalna tema u uspostavljanju visokih standarda na polju vladavine prava i jedan od glavnih uslova za adekvatnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

Jonica je, kako je saopšteno, rekla da su Strategijom reforme pravosuđa, posebno u pravcu jačanja nezavisnosti, samostalnosti, efikasnosti i dostupnosti pravosuđa, utvrđeni ciljevi dalje reforme.

To će, kako je naglasila, doprinijeti daljem uspostavljanju pravne sigurnosti i jačanju povjerenja građana u pravosudni sistem.

Potpredsjednica Odbora Evropskog parlamenta za pravna pitanja, Medi Delvo, naglasila je da je pravilno funkcionisanje pravosudnog sistema, sa istinski nezavisnim sudstvom, sastavni i suštinski dio Evropske unije.

Bez toga, kako je objasnila, industrija, biznis i društvo ne mogu da napreduju, a strani investitori ne žele da ulažu svoj novac.

Delvo je kazala da je zadovoljna rezultatima koje je Crna Gora ostvarila i saglasila se sa stavom da je jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti, odgovornosti i transparentnosti primarni cilj u sljedec&'769;em ciklusu reforme pravosuđa u Crnoj Gori.

Bonus video: