Uprava policije i Uprava carina: Kontrola kontejnerskog transporta se sprovodi uspješno

Joković i Pavićević ocijeniili da je sastanak veoma značajan sa aspekta jačanja saradnje na međuinstitucionalnom i međunarodnom nivou u zajedničkoj borbi protiv krijumčarenja opojnih droga putem kontejnerskog transporta
174 pregleda 2 komentar(a)
Uprava carina, Uprava policije, Foto: Uprava policije
Uprava carina, Uprava policije, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 18.06.2015. 18:02h

Projekat „Kontrola kontejnerskog transporta“ (CCP) u Crnoj Gori uspješno se sprovodi, a Uprava carina i Uprava policije su pouzdani partneri u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja droga i nedozvoljenih roba, navodi se u zajedničkom saopštenju ta dva resora.

Direktor Uprave carina Vladan Joković i v.d. pomoćnika direktora za Sektor kriminalističke policije Uprave policije MUP-a Milovan Pavićević sastali su se danas u Podgorici sa predstavnicima projekta "Kontrola kontejnerskog transporta" (CCP) i delegacijama Finansijske policije (Guardia di Finanza) i Carinske agencije – Luka Đoja Tauro (Gioia Tauro)Italije, kao i carina i policija Ekvadora i kolegama iz Albanije.

"Sastanak direktora Uprave carina i šefa kriminalističke policije Uprave policije, kojem su prisustvovali i predstavnici UNODC i DCAF-a, održan je u okviru posjete Albaniji i Crnoj Gori od strane predstavnika carina, policija i tužilaštava navedenih zemalja, a u svrhu jačanja saradnje na sprovođenju zajedničkog projekta „Kontrola kontejnerskog transporta“ (CCP) koji se sprovodi u saradnji sa UNODC i Svjetskom carinskom organizacijom (WCO)", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da su Joković i Pavićević ocijeniili da je sastanak veoma značajan sa aspekta jačanja saradnje na međuinstitucionalnom i međunarodnom nivou u zajedničkoj borbi protiv krijumčarenja opojnih droga putem kontejnerskog transporta, te kazali da su crnogorska Uprava carina i Uprava policije kredibilan i pouzdan partner međunarodne saradnje u borbi protiv transnacionalnog kriminala.

"Otkrivanje, sprječavanje i suzbijanje krijumčarenja droga, kao i drugih oblika transnacionalog kriminala, predstavljaju prioritete u radu crnogorske policijske i carinske službe, u domenu nadležnosti ovih organa. Neposredni kontakti, razmjena iskustava i dobrih praksi sa kolegama iz Italije, Albanije i Latinske Amerike će svakako doprinijeti još efikasnijim proaktivnim djelovanjima u zajedničkim predmetima i akcijama, kao i jačanju kapaciteta Zajedničkog operativnog tima za kontrolu kontejnera u Baru koji čine carinski i policijski službenici", ocijenili su Joković i Pavićević.

Oni su istakli da je dosadašnja saradnja crnogorske policijske i carinske službe, kao i saradnja sa kolegama iz ovih i drugih zemalja, dala konkretne rezultate kada je u pitanju presijecanje međunarodnih ruta krijumčarenja opojnih droga, a samim tim i razbijanje kriminalnih grupa koje su se ovim nezakonitim aktivnostima bavile na međunarodnom nivou.

U tom smislu Joković i Pavićević su podsjetili na to da su službenici Uprave carina u 2014. godine u Luci Bar otkrili pošiljku sa 227 kilograma kokaina, kao i da je zahvaljujući informacijama koje je posjedovala crnogorska Uprava policje 2013. godine u luci Đoja Tauro u Italiji zaplijenjeno oko 200 kg kokaina dok je u Holandiji tom prilikom zaplijenjeno oko 400 kg ove opojne droge.

Koordinator projekta CCP za Albaniju i Crnu Goru Ela Banaj se u ime delegacija navedenih država zahvalila na sastanku, ocjenjujući da je saradnja u okviru CCP projekta između Albanije i Crne Gore, kao i drugih država učesnica projekta, veoma dobra i značajna budući da brza razmjena relevantnih informacija igra značajnu ulogu u identifikovanu tzv. visokorizičkih kontejnera u kojima se krijumčare opojne droge kao i druge nedozvoljene robe.

Banaj je kazala da u CCP projektu trenutno učestvuje devet zemalja, te da je planirano da se u u narednom periodu projektu pridruži još devet država.

"Učesnici sastanka su se složili da kroz zajedničke aktivnosti intenziviraju neposredne kontakte na operativnim nivoima kako bi zajednički pristupili analizi rizika i razmeni kriminalističko – obavještajnih podataka koji će, uz profilisanje različitih indikatora karakterističkih za svaku sredinu, doprinijeti targetiranju i kontroli visokorizičnih pošiljki a time i postizanju još boljih rezultata u borbi protiv krijumčarenja droga i drugih nedozvoljenih roba na međunarodnom nivou", zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Bonus video: