NEKVALITETNO NAPRAVLJENA ZGRADA

Tivat: Otpadaju fasadne ploče iznad prozora gradonačelnika

Proteklih godina u dva navrata u kancelarijama organa Opštine i u sali za vjenčanja su otpadale gipsane ploče spuštenih plafona, a bilo je i čestih kvarova liftova, te sporadilnih slučajeva prokišnjavanja
158 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2015. 11:35h

U još jednom, za lokalnu upravu ponižavajućem incidentu koji se desio danas, pokazalo se koliko je nova zgrada Opštine Tivat na Trgu magnolija, napravljena 2010 u kontroverznom poslu sa podgoričkom kompanijom „Građevinar“, urađena nekvalitetno.

Naime, sa fasade na zapadnom dijelu zgrade, otpalo je nekoliko mermernih ploča sa cokle iznad prozora na trećem spratu. Tamo je inače, kancelarija tivatskog gradonačelnika Ivana Novosela, a teški komadi mermernih ploča pali su na trotoar u Ulici Druge dalmatinske brigade, na sreću, nikoga ne povrijedivši. Opštinari su stoga postavljanjem zaštitne ograde i upozoravajućih traka, ogradili najveći dio trotoara uz zapadnu fasadu zgrade, čime je u praksi zatvoren glavni ulaz u popularni veliki ugostiteljhski objekat „City Hall“, što se nalazio u prizemlju zgrade Opštine.

Na fasadi se vide slična oštećenja i na još nekim djelovima, pa dio ploča iznad cokli na prvom spratu pokazuje iste znakove skorog otpadanja, a i glavne velike mermerne ploče na vertikalnim djelova zida ne izgledaju baš najbolje. Iz Opštine je nezvanično objašnjeno da nema opasnosti da velike vertikalne ploče otpadnu sa zida jer su za njega ankerisane šarafima, dok manje horizontalne ploče sa cokli mogu otpasti jer su fiksirane samo nekvalitetnim ljepilom, pa će ih radnici u narednih par dana u potpunosti ukloniti i estetski urediti te djelove fasade.

Nova, ogromna i ultarskupo plaćena zgrada Opštine Tivat pokazala se vrlo nefuncionalnom i nekvalitetno odrađenom što se zanatskih radova tiče. Proteklih godina u dva navrata u kancelarijama organa Opštine i u sali za vjenčanja su otpadale gipsane ploče spuštenih plafona, a bilo je i čestih kvarova liftova, te sporadilnih slučajeva prokišnjavanja. Fasada zgrade obložena mermernim pločama, od samog starta je problematična jer se na više mjesta vidi slivanje vlage i biljezi koje su po kamenu već ostavile hemijske supstance iz podloge kojima su ploče pričvršćene za zidove.

Luksuznu novu zgradu Opštine Tivat u sklopu stambeno-poslovnog kompleksa na Trgu magnolija, napravila je podgorička kompanija „Građevinar“ po sistemu zajedničkog ulaganja sa lokalnom upravom. Opština inače, „Građevinaru“ još otplaćuje ovaj objekat za koji će podgoričkoj firmi, pored vrijednosti ustupljene lokacije u centru Tivta, te komunalija koje je „Građevinar“ bio oslobođen, u ratama doplatiti i još preko 2 miliona eura.

U kontroverzni zajednički posao 2007. su ušli vlasnik „Građevinara“ Miloš Šuković i tadašnji gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS), pri čemu je podgorička firma na aktuelnom Trgu magnolija napravila mnogo više objekata od prvobitno ugovorenih. Opština je iz posla na kraju izašla sa dobijenom ogromnom novom administrativnom zgradom, više nego diplo većom od ugovorene, a nakon međusobnog previjanja obaveza sa Šukovićem, Tivat je ostao bez niza poslovnih i stamebnih prostora koje je trebao dobiti u novom komplekstu na Trgu magnolija, i uz to je Opština pristala da „Građevinaru“ doplati još oko 2 milione eura keša. Dok su radovi trajali, Opština Tivat kao učesnik u projektu, uopšte nije imala svoj nadzor niti je „Građevinar“ spriječila da gradi mimo ugovora, što su tivatski opozicionari označili kao štetno za grad i pozvali tužioca i policiju da ispitaju čitav sličaj. To se do danas međutim, nije dogodilo.

Galerija

Preporučujemo za Vas