Interpol ispituje plagijate

Tužilaštvo je pokrenulo istragu po prijavi CGO, a Vlahovićeva je već saslušana u svojstvu građanina
172 pregleda 59 komentar(a)
Sanja Vlahović, Milan Babović, Foto: Facebook
Sanja Vlahović, Milan Babović, Foto: Facebook
Ažurirano: 18.06.2015. 05:18h

Policija je, po nalogu Tužilaštva, zatražila od Interpola da im pomognu da utvrde da li su ministarka nauke Sanja Vlahović i član Savjeta mladih DPS-a Milan Babović plagirali naučne radove.

To je “Vijestima” nezvanično rečeno iz Tužilaštva.

Sagovornik “Vijesti” pojasnio je da su se na takav korak odlučili, kako bi brže došli do bitnih činjenica:

“Pomoć Interpola tražili smo kako se ne bi odugovlačilo posredstvom međunarodno pravne pomoći. Na naš zahtjev, policije iz država u kojima su osobe, koje se pominju kao oštećeni, prikupljaju informacije”.

On je pojasnio da su predmeti “Vlahović” i “Babović” objedinjeni.

“Na nacionalnom nivou se lako prikupljaju dokazi, ali u obje prijave se pominje da su plagirani radovi ljudi koji nisu naši državljani. Pojedinci, od kojih neki imaju i javne internet pezentacije, već su kontaktirani”, kazao je on.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu po prijavi Centra za građansko obrazovanje (CGO), a Vlahovićeva je već saslušana u svojstvu građanina.

Direktor Međunarodnog centra za istraživanje turizma i ugostiteljstva iz Velike Britanije profesor Dimitrios Buhalis javno je pozvao ministarku da se izvini i podnese ostavku, jer je doslovno prepisala dio njegovog istraživanja “Destinations' competitiveness in mo dem tourism”, o čemu su “novine ”Vijesti” ranije pisale.

“Dan” je objavio da je Babovićev magistarski rad prepisan, bez citiranja izvora koje je koristio.

Babović će svoj rad braniti na sudu, jer ga je Petar Martinović tužio radi povrede autorskog prava i naknade štete.

Uprkos aferi, Komisija Univerziteta “Mediteran” zaključila je u decembru prošle godine da nemaju pravnog osnova da se bave plagijatom Vlahovićeve...

“Vijesti” su prije par dana objavile da je profesor Milenko Popović zbog takve odluke podnio ostavku u Senatu.

Popović je "Vijestima” kazao da i sam “ima apsolutne dokaze da se u slučaju ministarke Vlahović radi o grandioznom plagijatu” koje je htio da predstavi kolegama, ali za to nije dobio priliku.

Izvršna direkorka CGO Daliborka Uljarević pozdravila je njegovu odluku i ocijenila da “Mediteran” izbjegavanjem da primijeni zakon i sopstvene akte, dovodi u pitanje sopstveni kredibilitet.

Bonus video: