Uzalud čekali 100 eura pomoći

Štrajkački odbor navodi da od Vlade traži pomoć, a ne rebalans budžeta. Poručuju da sa Vladom žele da “razgovaraju, a ne da ucjenjuju
53 pregleda 6 komentar(a)
Kolašin štrajk, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin štrajk, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 17.06.2015. 18:16h

Drugi dan štrajka većine zaposlenih u lokalnoj upravi, Centru za kulturu i službi zaštite i zapošljavanja protekao je u iščekivanju jednokratne pomoći od 100 eura, koje im je u petak prošle sedmice obećala ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević. Do poslijepodnevnih sati pomoć zaposlenima nije stigla.

Štrajkački odbor je uporan u tvrdnjama da im jedino Vlada i pojedini ministri mogu pomoći, pa su juče reagovali i na izjavu odbornika Socijaldemokratske partije (SDP) Bojana Zekovića. On je kazao da će njegova stranka, ukoliko u toku ove nedjelje Vlada ne obezbijedi realizaciju sopstvenih zaključaka i omogući refinansiranje postojećih obaveza Opštine Kolašin pod povoljnijim uslovima, tražiti rebalans državnog budžeta za 2015. godinu i izdavanje garancije za tu opštinu.

Takav stav, radnici u štrajku su juče okarakterisali kao “ucjenjivanje Vlade i politizaciju”.

“Nikakvu pomoć nijesmo tražili od tebe ni od tvoje partije, niti imamo namjeru. Ne treba nam politizacija naše muke”, napisali su radnici odborniku SDP, koja je sastavni dio kolašinske vladajuće koalicije i iz čijih je redova i predsjednica Opštine Željka Vuksanović.

Štrajkački odbor navodi da od Vlade traži pomoć, a ne rebalans budžeta. Kako su napisali sa Vladom žele da “razgovaraju, a ne da ucjenjuju”.

“Mi od Vlade čekamo predloge za izlazak iz teške sitaucije, a ne da joj uručujemo ultimatume. Vjerujemo da će Vlada, ministar Radoje Žugić i ministarka Zorica Kovačević, zajedno sa Savezom sindikata, naći za radnike najprihvatljivije rješenje”, napisali su štrajkači.

Izvršna vlast u Kolašinu mjesecima čeka realizaciju zaključaka Vlade, kojom bi se omogućila grancija za kreditno zaduženje od sedam miliona eura. Kako je Zeković objasnio garancija ne bi značila veće rashode državnog budžeta, jer je Skupština opštine Kolašin odlučila da se ove obaveze izmire iz sredstava Egalizacionog fonda koja joj pripadaju.

Bonus video: