GA sudijama u "osjetljivim" predmetima: Mi ćemo vam napisati presude

"Želimo da spriječimo dodatnu blamažu sudova u brojnim predmetima koji urušavaju povjerenje građana u sudstvo i poništavaju sve ono dobro što je urađeno u predhodnom periodu"
6 komentar(a)
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.06.2015. 14:07h

Nevladina organizacija Građanska alijansa (GA) poziva sudove i sudije koje sude u osjetljivim predmetima, a koji su skloni po svojoj "prirodi" padanju pred instanciono višim sudovima da im se obrate.

"Mi ćemo im napisati presude uz punu diskreciju i garanciju da neće padati iz banalnih razloga i da nikoga nećemo o tome informisati. Podsjećamo, jučerašnja odluka Apelacionog suda da u predmetu "Šarić" tre­ći put vrati predmet i otvori glavni pretres, čime je ponovo dovedena presuda u pitanje i to zbog banalnih grešaka sudija koji nisu uspjeli da ih otklone već i da imaju još dodatnih grešaka, nas je podstakla da razmišljamo kako riješiti ovaj veliki problem", navodi se u saopštenju GA.

Iz ove NVO podsjećaju da je u predmetu "Zavala" prvostepenu odluku Višeg suda ukinuo Apelacioni sud, a u obrazloženju rješenja Apelacionog suda o ukidanju presude, piše, između ostalog, "da je prvostepena presuda nerazumljiva, jer se ne zna koji je zakon primijenjen".

"U predmetu "Šćekić" Apelacioni sud je više puta ukidao odluku Višeg suda, a takođe je i Vrhovni sud ukinuo odluku Apelacionog suda. U ovom predmetu je takođe u jednom trenutku nestao i cd sa izjavom zaštićenog svjedoka na osnovu čije izjave je i bila zasnovana presuda, a koji se nakon medijskog objavljivanja pojavio. Takođe odluke o produžavanju pritvora osumnjičenim u ovom predmetu su ukidane od strane Vrhovnom suda zbog toga što je Apelacioni sud pogrešno poučio stranke u postupku da se ne mogu žaliti", kazali su iz GA.

Iz ove NVO dodaju da u ovim, a i, kako tvrde, drugim značajnim predmetima očigledno je da op­tu­žni­ce sa­dr­že broj­ne ne­do­re­če­no­sti, a su­do­vi prave i ne­shva­tlji­ve pro­ce­sne pro­pu­ste, gramatičke gre­ške kao i po­gre­šne pri­mje­ne za­kon­skih nor­mi.

"Sa druge strane vidimo da sudije ne trpe nikakve posljedice ovakvog (ne)rada jer vidimo da određene inicijative koje bi trebale da krenu od strane predsjednika sudova se ne dešavaju što je možda uslovljeno nezamjeranjem. Na ovaj način želimo da spriječimo dodatnu blamažu sudova u brojnim predmetima koji urušavaju povjerenje građana u sudstvo i poništavaju sve ono dobro što je urađeno u predhodnom periodu. Takođe i da sačuvamo dignitet brojnim časnim i profesionalnim sudijama", zaključili su iz GA.

Bonus video: