U svakoj opštini obaviće se četiri ciklusa mjerenja količine i analize sastava otpada

Prikupljeni podaci o količini i sastavu komunalnog otpada unosiće se u opštinski informacioni sistem za upravljanje čvrstim otpadom ( SWIS) i model troškova i finansijeske analize ( CFM)
118 pregleda 0 komentar(a)
Analiza čvrstog otpada u Pljevljima, Foto: NVO Ozon
Analiza čvrstog otpada u Pljevljima, Foto: NVO Ozon
Ažurirano: 17.06.2015. 13:25h

Opština Pljevlja i D.O.O. „Čistoća“ su jedna od četiri opštine i komunalnih preduzeća iz Crne Gore koja učestvuju u pilot projektu „Prikupljanje podataka o čvrstom otpadu u zemljama Jugoistočne Evrope“.

U ovaj projekat, koji je počeo da se realizuje u oktobru prošle godine, uključeno je 16 Opština i isto toliko javnih komunalnih preduzeća iz Srbije,Makedonije,Crne Gore i BiH.

Prikupljeni podaci o količini i sastavu komunalnog otpada unosiće se u opštinski informacioni sistem za upravljanje čvrstim otpadom ( SWIS) i model troškova i finansijeske analize ( CFM).

U saopštenju za javnost Čistoće navodi se da će se u svakoj opštini obaviti četiri ciklusa mjerenja količine i analize sastava otpada.

Prvi ciklus mjerenja i analize sastava otpada u Opštini Pljevlja urađen je na platou DOO“ČISTOĆA“ u periodu od 9 do 13 februara, a drugi od 11 do 15 maja ove godine.Tokom prvog ciklusa u Opštini Pljevlja izmjereno je ukupno 128 tona komunalnog otpada a u drugom 102. tone komunalnog otpada.

Rezultati ukupnih mjerenja i analize sastava otpada biće poznati nakon završetka trećeg i četvrtog ciklusa odnosno do februara naredne godine,do kada traje implementacija ovog projekta.

Za analizu sastava uzimati su uzorci komunalnog otpada težine od 300 do 500 kilograma sa gradskog područja, iz prigradskih i seoskih naselja.

Projekat prikupljanja podataka o čvrstom otpadu u zemljama Jugoistočne Evrope sprovode Udruženja za oblasti,voda i zaštite okoliša „Akvasan mreža“ iz BiH,Asocijacija za upravljanje čvrstim otpadom Republike Srbije i Mreža Asocijacija lokalnih samouprava Jugoistočne Evrope ( NALAS) . Projekat je podržan od strane Njemačke Organizacije za međunarodnu saradnju ( GiZ), putem otvorenog fonda ORF MMS. U Crnoj Gori saradnik na projektu NVO „Ozon“. Osim Pljevalja iz Crne Gore u ovom projektu učestvuje, Podgorica, Kotor i Berane, u Srbiji Vrnjačka Banja, Pančevo, Apatin i Žitorađa, Makedoniji, Kočani, Resen, Bitola i Ilinden, a u BiH, Opštine Tešanj, Cazin Prijedor i Bijeljina.

Opština Pljevlja i D.O.O.“Čistoća“ će u saradnji sa svim učesnicima iz regiona na ovom projektu dati puni doprinos u cilju efikasnijeg sagledavanja odgovora na izazove sa kojima se suočavamo u oblasti upravljanja čvrstim otpadom.

„Vođeni dosadašnjim iskustvom u implementaciji Nacionalnih ciljeva u oblasti upravljanja otpadom, uključujući značajne pomake ali i probleme sa kojima smo se suočili, smatramo da ćemo učešćem i realizacijom na ovom projektu stvoriti mogućnosti da ostvarene rezultate nadogradimo kao i da objektivnije sagledamo potrebe u ovoj oblasti.

Neophodno je da brojni procesi, uključujući inpute dijaloga u regionalnim okvirima budu usmjereni ka jednom cilju uspostavljanju kvalitetne saradnje u oblasti upravljanja čvrstim otpadom“, rekao je direktor Čistoće Haris Krupa.

Bonus video: