Šutom zatrpano značajno mjesto iz istorije hercegnovskog kraja

Isto se dogodilo i prije nekoliko mjeseci, a počinioci tog vandalskog čina nisu otkriveni
3 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2015. 07:11h

Nepoznata osoba ili više njih, proteklog vikenda na pješačkom putu kroz Kotobilj, na spajanju sa kolskim putem podno Tajnog brda iskipovala su građevinski otpad.

Kartonska ambalaža i komadi pločica ponovo "krase" istorijsko mjesto presudne bitke za oslobođenje Herceg Novog od Turaka.

Isto se dogodilo i prije nekoliko mjeseci, a počinioci tog vandalskog čina nisu otkriveni.

Članovi Planinarskog kluba Subra ovog proljeća su u više akcija uređivali obližnje odmorište "Kotobiljski izvor", sa prekrasnim kamenim klupama i austrougarskom spomen pločom iz 1884. godine.

"Blizina novog puta za Trebinje opredijelila nas je da odmorište, osim za planinare, otvorimo i za korisnike ovog puta, makar za bajkere, te planiramo postavljanje prigodne info table koja bi sadržala i osnovne podatke o istorijskom kontekstu Kotobilja", navodi Željko Starčević iz PK Subra.

Podsjećamo na značaj Kotobiljske bitke, kada su 30. septembra 1687. godine domaći ustanici i Crnogorci iz zasjede sa Tajnog brda i okolnih vrhova napali i teško porazili tursku vojsku i na taj način napravili prekretnicu u borbi za oslobođenje Herceg Novog. Njegoš je svojevremno posjetio ovo mjesto i opjevao ga u Gorskom vijencu.

"Nadam se da će i relavantne opštinske institucije prepoznati značaj ovog mjesta za našu istoriju pa da će vremenom biti bolje i trajnije obilježeno, recimo postavljanjem nekog adekvatnog obilježja. Sa tim bi kvalitetno obilježili događaj koji je promijenio istoriju našeg grada, vrativši Herceg Novi u evropsko okrilje", ističe Starčević.

On se nada da će nadležni stati na put ljudima koji uzimaju sebi za pravo da "otvaraju" divlje deponije i da će još jednom biti očišćena lokacija kako ona ne bi bila jedini spomenik našoj "brizi" za sopstvenu istoriju.

Galerija

Bonus video: