Na očne preglede se sa uputom čeka do dva mjeseca, privatno u istim ordinacijama najviše deset dana

Pacijenti mogu da biraju, pa se odlučuju za najtraženije ordinacije
1940 pregleda 1 komentar(a)
Kod privatnika prvi i kontrolni pregled i propisivanje naočara (ilustracija), Foto: Shutterstock
Kod privatnika prvi i kontrolni pregled i propisivanje naočara (ilustracija), Foto: Shutterstock

Pojedine očne ordinacije u Podgorici pacijentima zakazuju preglede sa uputom izabranog doktora za mjesec i po do dva. Istu uslugu građani mogu dobiti u tim ordinacijama za najviše desetak dana, ukoliko se pregled plati, bez uputa.

Jedan od pacijenata rekao je “Vijestima” da mu je pregled u jednoj oftalmološkoj ordinaciji, sa uputom izabranog doktora, zakazan za kraj marta.

“Kada sam pozvao istu ordinaciju kako bi zakazao i platio pregled bez uputa, rečeno mi je da mogu doći za osam dana”, rekao je.

Drugom pacijentu pregled je zakazan za dva mjeseca, ali su mu iz ordinacije kazali da ga mogu pregledati za deset dana, ukoliko plaća.

Očni pregled - prvi i kontrolni, kao i propisivanje naočara, mogu se dobiti u javnim ustanovama, kao i kod osim privatnika koji su potpisali ugovor sa FZO.

Iz FZO je saopšteno da osiguranici imaju pravo da biraju ordinaciju u kojoj će da budu pregledani. Ugovorima su i definisani rokovi do kojih treba pružiti uslugu o trošku FZO, od dana javljanja pacijenta - negdje su sedam dana, a u pojedinim 15 ili 30.

“Do sada nismo imali pritužbe osiguranika na dužinu čekanja, ali smo na osnovu obima pruženih usluga u pojedinim ordinacijama zaključili da neke od njih ne mogu u toku radnog vremena ispoštovati rokove. Posebno jer se osiguranici opredjeljuju za pregled kod njih...”, kazao je direktor FZO Sead Čirgić.

Pregledi trenutno u osam privatnih ordinacija

Zaključene ugovore sa FZO ima pet privatnih ordinacija u Podgorici, dvije u Baru i jednoj u Beranama. Iz FZO su rekli da ordinacijama, s obzirom da su osnovane za pružanje usluga nezavisno od ugovorenih, nije uskraćeno da rade sa samoplatežnim građanima.

Bonus video: