Za reciklažu tekstila uloženo više od 170.000 eura

Prema riječima Međedović, reciklažna radionica počela je da radi u martu ove godine, a za proizvodnju od recikliranog tekstila obučeno je 40 žena iz Nkišića i Užica
178 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2015. 19:18h

Konferencijom i izložbom proizvoda od recikliranog tekstila u Nikšiću je obilježen završetak projekta "Reciklažom tekstila do održivih rješenja" (ReTeX), koji je sa realizacijom počeo u aprilu prošle godine.

Projekat, koji je dio Programa prekogranične saradnje Srbija–Crna Gora, su realizovali SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore – Područna jedinica Nikšić, dok su to u Srbiji Ženski centar Užice, Regionalna razvojna agencija Zlatibor i Nacionalna služba zapošljavanje Srbije, filijala Užice.

"Glavni cilj projekta je doprinos stvaranju uslova za zapošljavanje ranjivih grupa u Srbiji i Crnoj Gori kroz povećanje njihove konkuretnosti uspostavljanjem sistema prikupljanja, prerade i distribucije recikliranog tekstila", kazala je koordinatorka projekta Nataša Međedović.

Projekat ReTeX, koji je finansirala Evropska unija, zamišljen je bio kao ostvarivanje određenih preduslova za otvaranje reciklažne radionice u Nikšiću, u kojoj je nakon obuke iz šivenja koju je vodila modna kreatorka Ivana Murišić, od 20 žena izabrano njih deset.

"Radionica je krenula sa radom u martu i naša očekivanja su da će prerasti vremenske okvire ovog projekta. Mi smo 15 mjeseci uložili na uspostavljanju i stvaranju dobre platforme kako bi ova preduzetnička ideja u perspektivi preživjela na tržištu rada. One će morati da se suoče sa zahtjevima na tržištu rada, a mi smo tu da im obezbijedimo uslove da njihovi proizvodi budu konkurentni i da se na kraju od toga ostvari neka ekonomska dobit", kazala je Međedović.

Nikšićani su danas imali priliku da na gradskom trgu vide šta se sve može uraditi od recikliranog materijala. Tu su bile tapiserije, ukrasi, tašne, torbe za lap top i mobilni telefon, odjeća za kućne ljubimce, jednom riječju svi oni predmeti koje bi, kako je istraživanje pokazalo, građani Crne Gore kupili od recikliranog materijala.

"Istraživanje je pokazalo koji su to proizvodi konkurenti na tržištu, a to su – tašne torbe, novčanici, kućni aksesoar i odjeća za ljubimce. Ispitanici su nas kroz odgovore uputili na mjesta gdje bi ti proizvodi trebalo da se prodaju. Ono što nam je bilo iznenađenje je da Second hand šopovi nijesu mjesto na kome bi trebalo prodavati ovakve proizvode već su to tržni centri ili neka frekventna mjesta", kazala je Međedović.

Tako će polaznice projekta, čija vrijednost je bila nešto preko 172,5 hiljada eura, proizvode izlagati na štandu u Robnoj kući.

Inovativni projekat, kako na području Crne Gore tako i Srbije, gde je reciklaža tekstila tek u povoju, juče je na završnoj konferenciji okupio predstavnike Delegacije Evropske unije, relevantnih ministarstava, poslanike Skupštine Crne Gore, odbornike Skupštine opštine Nikšić, partneri iz Srbije, lokalne institucije, nevladine organizacije.

U sklopu izložbe organizovana je bila i radionica za djecu, kao i demonstracija vještina ručnog rada.

Najviše pažnje Nikšićanima je privukla revija modela od recikliranog tekstila za pse.

Desetak pasa, koje je predvodio Čupo, pas kreatorke Murišić koji je navikao na modnu pistu, prošetalo je crvenim tepihom, obučeni u modele koje su uradile polaznice reciklažne radionice.

Galerija

Bonus video: