Poštedite nas progona Jovanića

Uvažena gospodo, u civilizovanim zemljama ovakvo ponašanje običnog sudije, a kamoli nosioca jedne od čelnih sudskih funkcija, zove se pravno nasilje
82 pregleda 17 komentar(a)
Blažo Jovanić, Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Blažo Jovanić, Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.06.2015. 09:32h

Uvaženi potpredsjedniče Vlade, uvaženi ministre pravde, uvažena predsjednice Vrhovnog suda, pišem Vam u nevolji, nemoćan da se odbranim od nepravde predsjednika Privrednog suda B. Jovanića. Naime, za utorak 16. juna, ljeta Gospodnjeg 2015, taj Blažo Jovanić je, kao predmetni sudija (gle čuda) u slučaju TV Vijesti, zakazao tzv. ročište u predstečajnom postupku vezano za naš medij, iako su razlozi za zakazivanje istog prestali u momentu kada ga je on zakazao.

Ali, ako ga je srce ponijelo da pohita sa ročištem, mislili smo dozvaće se pravu i otkazati ga nakon što je dobio potvrde od nadležnih institucija da je račun TV odblokiran. To znači i dug plaćen. Ali, ne odustaje predsjednik B. J. tako lako. Posebno kada prepozna “patriotski interes” za pojedini slučaj. U međuvremenu, ista osoba koja obnaša funkciju predsjednika jednog suda, direktno i indirektno pritiska neke od naših partnera da ako imaju kakvih potraživanja prema TV Vijesti to odmah aktiviraju - jer mu treba osnova za ročište. I za nastavak torture.

Uvažena gospodo, u civilizovanim zemljama ovakvo ponašanje običnog sudije, a kamoli nosioca jedne od čelnih sudskih funkcija, zove se pravno nasilje. U današnjoj Crnoj Gori “zakonito i profesionalno tumačenje propisa”. Pod tim ciničnim izgovorom već 8 godina razne državne institucije vode hajku protiv TV Vijesti, a sada je došao red na predsjednika Jovanića. Bar je tako shvatio svoj zadatak ovaj djelilac pravde! Iako su, od kada je moderne civilizacije, zakon i pravda instrumenti zaštite fizičkog ili pravnog lica, a ne izgovor za njihov progon.

Uvažena gospodo, s obzirom na to da je premijer Crne Gore nedavno na Žabljaku poručio da u ovim “vučijim vremenima” moramo učiniti sve kako bismo sačuvali i jedno radno mjesto, a kamoli 10 ili 100, kako naglasi, siguran sam da on nije upoznat sa ponašanjem sudije Jovanića. Ponašanjem koje nanosi ogromnu štetu jednoj firmi koja zapošljava mnogo više od 10, čak preko 80 ljudi.

Uvažena gospodo, s obzirom na radnu biografiju Jovanić Blaža, mi nijesmo iznenađeni njegovim odnosom. Još manje se nadamo da će on promijeniti ćud. Zato od vas tražim da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, djelujete i da nas poštedite daljeg progona sudije B. J. Zašto smo ovako skeptični prema njemu?

Kao što vam je dobro poznato, pomenuti sudija je započeo svoju karijeru skandalom! Bio je dio afere pronevjere novca u Vrhovnom sudu, ali je ostao netaknut - stradala je “sitna riba”, neka blagajnica. Onda je pekao zanat u Osnovnom sudu, gdje je opet metodom slučajnog odabira vodio niz slučajeva protiv naših medija, “Vijesti” i “Monitora”, i sve ih odradio besprekorno - bez iole ozbiljnijih dokaza presudio je svaki put u korist napaćenih duša i povrijeđenog ugleda naših tužilaca, među kojima je bilo i onih sa domaćih i međunarodnih lista organizovanog kriminala.

Dalje, u to vrijeme je objavljena i istraživačka priča o nepotizmu i konfliktu interesa u crnogorskim sudovima - junak i te priče bio je Jovanić! Ispostavilo se da mu je brat osuđen za korupciji u Carinama, a onda, kada je B. J. postao važan, aboliran je od strane Vujanovića (Filipa) i pušten iz zatvora. Takođe, objelodanjeno je da mu taj ili neki drugi brat radi kao vozač i tjelohranitelj velikog brata, a da mu supruga zarađuje hljeb u banci istog! Prvoj i najstarijoj u Crnoj Gori. Očito, sve to nije bila prepreka već preporuka za sudiju B. J!

Sve to ga je izgleda lansiralo u orbitu pa je iznova unaprijeđen - nezavisni Sudski savjet je između više kandidata, naravno, našao za shodno da Jovanića proglasi besprekornim! Jer samo takav, valjda, može u našem reformisanom pravosuđu zaslužiti da bude predsjednik. Od njegovog nedavnog dolaska na čelo Privrednog suda više sudija tog suda je otišlo ili se sprema za odlazak. Novinari koji godinama prate taj sud kažu da je Jovanić obijesan i nedodirljiv. Advokati upoređuju stanje u Privrednom sudu pod vodstvom Jovanićevog prethodnika Rakočevića kao “zlatno doba pravde i pravosuđa”!

U poređenju sa ovim što imamo danas. Pod Jovanićem. Kontroverzni biznismeni opet zadovoljno trljaju ruke jer kažu “sada imamo čovjeka”, da valjda dobiju ono što (nezasluženo) traže.

Poštovana gospodo, izvinite na dužini pisma, to je zbog šireg obrazloženja. Morao sam radi javnosti, a ne zbog vas. Jer vi bolje od mene znate ko je Blažo Jovanić, kakav je sudija i zašto je predsjednik jednog suda. Na kraju, skrenuo bih pažnju na još jedan razlog da uzmete za ozbiljno moje primjedbe na račun profesionalnosti sudije B. J. To su teme poglavlja 23 i 24 i famozna vladavina prava. To nam je glavni preduslov za evroatlantske integracije, a mi na čelu jednog velikog i važnog suda držimo osobu sa tako spornom biografijom i ponašanjem!

Recimo, šta ako zbog Jovanića ne dobijemo poziv za NATO? Zar možemo dopustiti rizik da se zbog toga dovede u pitanje nešto što je od najvišeg zvaničnika proglašeno kao prioritetni državni cilj?! Nadam se da ne smijemo uvesti zemlju u takvu avanturu. Zato, zaustavite Jovanića, dok još nije kasno. Jer u protivnom, može mu svašta pasti na pamet.

S najboljim željama,

Željko Ivanović

Upravni odbor TV Vijesti

Bonus video: