Raičević: CG omogućava ravnopravne uslove razvoja svim građanima, narodima i religijama

„Jevrejska zajednica ima izuzetno dobre odnose sa svim državnim institucijama, političkim partijama, vjerskim i nacionalnim organizacijama kao i najvećim dijelom nevladinog sektora. Posebno moram da pohvalim odnos većine crnogorskih medija prema aktivnostima Zajednice“, kazao je Raičević
266 pregleda 1 komentar(a)
Jevrejska zajednica Crne Gore, Foto: Jevrejska zajednica Crne Gore
Jevrejska zajednica Crne Gore, Foto: Jevrejska zajednica Crne Gore
Ažurirano: 14.10.2018. 12:43h

Crna Gora omogućava ravnopravne uslove razvoja svim građanima, narodima i religijama koje opstaju na njenom prostoru, ocijenio je predsjednik Jevrejske zajednice u Podgorici, Đorđe Raičević, naglašavajući da nije bilo slučajeva diskriminacije nekog od članova Zajednice, po vjerskoj osnovi.

On je, u intervju agenciji MINA rekao da je zadovoljan time koliko je značaj Jevrejske zajednice u Crnoj Gori primijetan i cijenjen.

„Jevrejska zajednica ima izuzetno dobre odnose sa svim državnim institucijama, političkim partijama, vjerskim i nacionalnim organizacijama kao i najvećim dijelom nevladinog sektora. Posebno moram da pohvalim odnos većine crnogorskih medija prema aktivnostima Zajednice“, kazao je Raičević.

Kako je rekao, u agendi svih činilaca društva promocija univerzalnih vrijednosti, međuvjerskog i međureligijskog sklada je na visokoj ljestvici prioriteta.

„Tome se i naša Zajednica u okviru svojih mogućnosti uključuje“, naveo je Raičević.

On je rekao da nije bilo slučajeva diskriminacije nekog od članova Zajednice, po vjerskoj osnovi.

„Problemi naših članova identični su problemima ostalih građana, diskriminisani su u onoj mjeri koliko i ostali građani, ali nismo upoznati sa činjenicom da je povod diskriminacije bilo njihovo nacionalno ili vjersko opredjeljenje“, kazao je Raičević.

On je naveo da u Crnoj Gori, ne uzimajući u obzir turiste kojih je sve više u velikoj mjeri i zahvaljujući i Zajednici, živi i boravi i radi više stotina Jevreja.

„U odnosu na ukupan broj stanovnika Crne Gore to je mali procenat, ali to je slučaj sa jevrejskom populacijom bilo gdje u svijetu“, kazao je Raičević.

Upitan da li su Jevreji dobro prihvaćeni u Crnoj Gori, Raičević je kazao da Crna Gora omogućava ravnopravne uslove razvoja svim građanima.

„Crna Gora kao građanska, multinacionalna i multikonfesionalna zajednica, prema našem mišljenju omogućava ravnopravne uslove razvoja svim svojim građanima, narodima i religijama koje opstaju na njenom prostoru“, ocijenio je Raičević.

Kako je kazao, Jevreji su prihvaćeni u onoj mjeri koliko to kao pojedinci zaslužuju.

„Nisam pristalica stvaranja slike o odnosu građana o pojedinim vjerama i narodima na osnovu anketnih ispitivanja jer u njima do izražaja dolaze opšte predrasude i stereotipi koje često podgrijavaju i predstavnici sedme sile, neutemeljenim tekstovima“, smatra Raičević.

Upitan sa kojim problemima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, Raičević je odgovorio da je glavni problem finansiranje redovnih aktivnosti.

„Problemi Jevrejske zajednice Crne Gore kao institucije su slični problemima ostalih zajednica, s tim što se u određenoj mjeri razlikuju jer nemamo imovinu koja donosi profit kako je to slučaj sa ostalima. Znači naš glavni problem je finansiranje naših redovnih aktivnosti“, naveo je Raičević.

Kako je naveo, od Ministarstva iz budžeta dobijaju određena sredstva koja nisu dovoljna za realizaciju njihovih ciljeva i planova.

„Dobra vijest je da je Ministarstvo za narednu godinu predložilo povećanje budžetskih davanja za ove namjene ne samo nama vec i ostalim vjerskim zajednicama“, kazao je Raičević.

Govreći o planovima u budućem radu, odgovorio je da Jevrejska zajednica Crne Gore ima nekoliko pravaca djelovanja, a prvi i osnovni je promocija jevrejske kulture i istorije, kao i rušenje određenih predrasuda i stereotipa koji vladaju, ne samo o jevrejskom narodu.

Bonus video: