SDP Vladi: Ako ne riješite problem u Kolašinu, tražićemo rebalans

Lokalna vlast već mjesecima čeka garancije Vlade, odnosno, Investiciono razvojnog fonda (IRF) za kreditno zaduženje od sedam milona eura, kojim bi se razblokirao račun, isplatile zarade zaposlenima, vratili raniji „nepovoljni“ krediti i ostali dugovi prema dobavljačima
0 komentar(a)
Štrajk, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Štrajk, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 15.06.2015. 13:03h

Ukoliko u toku ove nedjelje Vlada Crne Gore ne obezbijedi realizaciju sopstvenih zaključaka i omogući refinansiranje postojećih obaveza opštine Kolašin pod povoljnijim uslovima Socijaldemokratska partija iniciraće rebalans državnog budžeta za 2015. godinu i izdavanje garancije za opštinu Kolašin, saopštio je šef kluba odbornika SDP-a u SO Kolašin, Bojan Zeković.

"Na osnovu državnih garancija, u skladu sa odlukom SO o zaduženju, Opština će biti u mogućnosti da realizuje povoljan kredit, izmiri obaveze prema zaposlenima, bankama i dobavljačima. Cijenimo da će državne garancije obezbijediti povoljne uslove na finansijskom tržištu, kako bi refinansirali postojeće kreditne obaveze, izmirili zatečene dugove i na taj način vratili opštinu u okvire zakonitog poslovanja. Vlada Crne Gore ima dio objektivne odgovornosti za sadašnje stanje finansija u opštini Kolašin, jer i pored naših upozorenja nije reagovala na rasipničko i nezakonito ponašanje i punih pet godina tolerisala nelegalno funkcionisanje sa blokiranim računom budžeta, što je dovelo do kolapsa javnih finasija i posljedica koje danas imamo. Pošto ne postoji niti jedna dalja aktivnost koja Opštini stoji na raspolaganju, očekujemo da će svi uključeni u ovaj proces, cijeneći urgentnost rješavanja pitanja koje pogađa ne samo zaposlene u lokalnoj upravi, već i cijeli grad, pokazati visok nivo javne odgovornosti, kako bi se ovo pitanje riješilo bez odugovlačenja. Naglašavamo da garancija za opštinu Kolašin ne bi značila veće rashode državnog budžeta, jer je Skupština opštine Kolašin odlučila da se ove obaveze izmire iz sredstava Egalizacionog fonda koja joj pripadaju", saopštio je Zeković.

Vlada koči novac, a ministarka podržava štrajk

Većina zaposlenih u kolašinskoj lokalnoj upravi, Centru za kulturu i službi zaštite i spasavanja počeli su jutros u osam sati štrajk. Prema izvršnoj vlasti imaju samo jedan zahtjev - isplatu svih zarada koje im se duguju.

Zaposlenima u opštinskoj administraciji i službi zaštite i spasavanja poslodavac duguje po 12, a radnicima Centra za kulturu čak 16 plata. Zbog blokade opštinskog računa, odnosno odbijanja aktuelne vlasti da, kao što je činjeno predhodnih pet godina, posluju preko „paralelnih“ računa, radnici nijesu primili zarade od oktobra, odnosno , decembra prošle godine.

Lokalna vlast već mjesecima čeka garancije Vlade, odnosno, Investiciono razvojnog fonda (IRF) za kreditno zaduženje od sedam milona eura, kojim bi se razblokirao račun, isplatile zarade zaposlenima, vratili raniji „nepovoljni“ krediti i ostali dugovi prema dobavljačima.

Kako je kolege i novinare obavijestio predsjednik štrajkačkog odbora zaposlenih u lokalnoj upravi Dragoljub – Mijo Bukilić, danas će biti podnesene i tri krivične prijave protiv predsjednice Opštine Željke Vuksanović, potpredsjednika Đura Miloševića i šefa lokalnog parlamenta Aleksandra Dožića, zbog kako je kazao, mobinga i neobračunavanja ličnih dohodaka.

„Gladne i ponižene kolege, počinjemo štrajk na koji nas je natjeralala muka, nemaština i bijeda,. Osam mjeseci čekamo da nam se neko smiluje i da nam bar po jednu platu- kazao je Bukilić okupljenima u holu Opštine.

Apelujući na kolege da štrajk bude dostojanstven i u skladu za zakonom, on ih je obavijestio da je delegacija radnika u petak bila kod ministarake rada i socijalnog staranja Zorice Kovačević i da su se, kakao je rekao, vratili izuzetno zadovoljni. Kovačević im je, tvrdi Bukilić, dala „punu podršku za štrajk“ i obećala jednokratne pomoći od 100 eura, koje će biti isplaćene preko Centra za socijalni rad danas ili sjutra.

„Rekla nam je „Nemoj da se neko plaši od otpuštanja i tehnoloških višaka“. Bez Vlade Crne Gore to ne može ni jedna opština da uradi. Niko ne može da otpušta bez dobrog socijalnog programa, koji treba da se napravi i niko ne može da ode sa radnog mjesta bez 12 bruto zarada. Mi samo tražimo plate , ne plašite se od ucjena. ..Ministarka nam je rekla da ni jedan radnik u Crnoj Gori ne smije da bude pritiskan“, kazao je Bukilić.

Prema njegovim riječima, očekuje se da u četvrtak ili petak Kovačević zajedno sa ministrom finansija Radojem Žugićem dođe u Kolašin i razgovara za štrajkačima. Bukilić očekuje da će od toga radnici imati koristi.

„Neću ništa da vam obećavam, ali ima najava da će da nam riješe problem. Neće doći ministar Žugić u Kolašin a da nam ne riješi Problem", kaže predsjednik štrajkačkog odbora radnika lokalne uprave.

Podsjećajući da kredit od sedam miliona eura, kako je rekao, omogućva Kolašinu da izađe iz krize, potpredsjednik Milošević smatra da je sada „sve na Vladi“.

„Sve smo radili u skladu sa zaključcima Vlade. Ako misle o građanima Kolašina, a nije riječ samo o zaposlenima u lokalnoj upravi, problem treba što hitnije da se riješi. Ne vidim svrhu odlaska radnika kod ministrke Kovačević i da ona njima obećava pomoć. Ona ne treba da daje jednokratne pomoći, već kao ministraka u Vladi, da se založi da se garancije za kredit daju što hitnije Opštini Kolašin. Mi ne tražimo milostinju, već garancije za kredit, koji ćemo vraćati iz relanih prihoda", rekao je on.

Milošević i Dožić su rekli da razumiju razloge za štrajk zaposlenih, ali da se nadaju da će „sve proteći bez politizacije i tenzija“.

Potpredsjednik Opštine i šef lokalnog parlamenata su oštro demantovali da je bilo ucjena i pritisaka prema radnicima.

Bonus video: