Barani za vrtić traže novi projekat i lokaciju

Lokacija na kojoj se gradi vrtić određena je izmjenama DUP-a još 2009.
227 pregleda 3 komentar(a)
poruka, vrtić, Bar, Foto: Facebook
poruka, vrtić, Bar, Foto: Facebook
Ažurirano: 19.10.2018. 17:47h

Nezadovoljni zbog izgradnje vrtića i uništavanja parka oko zgrade srednjih škola u tom gradu, građani Bara od lokalne vlasti traže novu javnu raspravu, te promjenu urbanističke parcele za izgradnju i ponovnu izradu projekta vrtića.

Prema planu, gradnja vrtića predviđena je na prostoru između Gimnazije “Niko Rolović” i Osnovne škole “Blažo Jokov Orlandić”. Protivnici gradnje kažu da je do polaganja kamena temeljca u ponedjeljak, barska javnost bila informisana da će objekat biti podignut na susjednoj parceli - na livadi pored OŠ “Blažo Jokov Orlandić”.

Činjenicu da je lokacija na kojoj se gradi, a koja obodom dolazi skoro do đačkog ulaza u zgradu Gimnazije, određena izmjenama DUP-a još 2009, ocjenjuju kao “maskiranje suštine formom”.

“Tačno je da su za tu izmjenu DUP-a bili pozivi za javnu raspravu, ali tu je trebalo proći kroz 300 stranica teksta da bi se pronašao vrtić. To je kao da vam doktor da gomilu testova i rezultata, a da vam ništa ne kaže... Zato bismo željeli novu javnu raspravu”, kažu nezadovoljni građani.

Iz barske gimnazije su demantovali navode da će učenicima koji protestuju zbog izgradnje vrtića u dijelu dvorišta te škole, upisivati neopravdane časove i spuštati im ocjene iz vladanja.

U toku je i potpisivanje peticije da se za vrtić nađe nova lokacija.

Učesnici protesta navode da “podržavaju izgradnju vrtića, samo ne na ovom prostoru”.

Direktorica JU Gimnazija „Niko Rolović“ Marija Đonović kazala je za "Vijesti" da nije tačno da se učenicima prijeti neopravdanim casovima i spuštanjem ocjene iz vladanja zbog "protestovanja protiv uništavanja parka i amfiteatra".

"Obaveza svakog učenika je da redovno pohađa nastavu, a izostanci se pravdaju i vaspitne mjere izriču u skladu sa Pravilnikom. Učenicima je preporučeno da svoj stav iskažu na legitiman način i , naravno, ne u toku trajanja redovne nastave. Smatramo da ne ugrožavamo razvoj građanske svijesti učenika jer im ničim ne prijetimo da iskažu svoje mišljenje, već pokušavamo da ih usmjerimo kako da to urade na pravi način i zaštitimo ih od opasnosti kojima mogu biti izloženi ulaskom na gradilište, kao i zloupotrebe od strane različitih udruženja, jer je većina naših učenika mololjetna", navela je Đonović.

Bonus video: