Pozitivno ocijenjen Predlog novog zakona o kinematografiji

Generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture, Dragica Milić, predstavila je rješenja tog zakona, s posebnim akcentom na institucionalni okvir i nove izvore finansiranja
59 pregleda 0 komentar(a)
Kinematografija, Foto: Shutterstock
Kinematografija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.06.2015. 15:38h

Crnogorski državni organi i Evropska komisija pozitivno su ocijenili Predlog novog zakona o kinematografiji, koji je, kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, u cjelini usaglašen sa relevantnom pravnom tekovinom Evropske unije.

U Podgorici je, u okviru crnogorskog predsjedavanja Evropskom audiovizuelnom opservatorijom (EAO) u 2015. godini, održana međunarodna radionica „Šeme finansiranja filmske industrije” – Evropski pregled, u organizaciji Agencije za elektronske medije, na kojoj se, između ostalog, govorilo o novom zakonu o kinematografiji.

Generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture, Dragica Milić, predstavila je rješenja tog zakona, s posebnim akcentom na institucionalni okvir i nove izvore finansiranja.

Kako je saopšteno, Milić je istakla da su prilikom izrade zakonskog teksta konsultovana regionalna i međunarodna iskustva.

„Govorila je i o razlozima zbog kojih su kao obveznici plaćanja naknade za Filmski fond zakonom prepoznati definisani subjekti (javni servis i komercijalni emiteri sa nacionalnom pokrivenošću; operatori pružanja usluga kablovske, satelitske i internet distribucije radio i televizijskog programa; bioskopski prikazivači; operatori javnih komunikacijskih mreža, uključujući operatore pristupa internetu; pružaoci usluga iznajmljivanja kinematografskih djela na zahtjev)“, kaže se u saopštenju.

Izvršna direktorka Evropske audiovizuelne opservatorije, Suzan Nikolčev, i šefovi odjeljenja za pravna i ekonomska pitanja tog tijela Savjeta Evrope, Žil Fontejn i Maja Kapelo, pozitivnim su ocijenili novi Zakon o kinematografiji i, dodaje se, u odnosu na nadležnosti Opservatorije ponudili saradnju u kontekstu podrške budućim crnogorskim projektima.

„Predlog novog Zakona o kinematografiji pozitivno je ocijenjen od nadležnih crnogorskih državnih organa i Evropske komisije, te u cjelini usaglašen sa relevantnom pravnom tekovinom EU. Trenutno se nalazi u skupštinskoj proceduri i očekuje se njegovo usvajanje“, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Bonus video: