Počele vrućine u Podgorici: Mnogi već prizivaju zimu

Meteorolozi kazu da smo najtoplije junske dane preživjeli vrele 2003, ali i da se značajnijem padu temperatura možemo nadati sredinom naredne sedmice
178 pregleda 18 komentar(a)
vrućina, Podgorica, Foto: Zoran Đurić
vrućina, Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.06.2015. 17:34h

Vrućine su i danas podgoričke ulice ostavile gotovo bez prolaznika. Rijetki su spas od sunca potražili na gradskim česmama. Unošenje što više tečnosti u organizam preporučuju i ljekari, ali uz strogo vođenje računa što se pije..

"Izbjegavanje alkoholnih, gaziranih pića, unošenje što više obične vode. Lagana ishrana, lagana hrana. Ukoliko se radi o direktnom izlaganju suncu, onda korištenje krema sa adekvatnim faktorom zaštite. I, naravno, što je najbitnije, za pacijente koji boluju od hroničnih oboljenja da se pridržavaju terapije koja je propisana od strane izabranog doktora i specijaliste", kazala je za TV Vijesti Aida Kalač, iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Iako ljeto zvanično još nije ni počelo, mnogi već sada, po starom običaju, prizivaju zimu. Sudeći po prognozama meteorologa, kiše nema na vidiku, a živa u termometru sjutra će se još popeti, usljed priliva toplog vazduha sa sjevera Afrike.

"Pad temperature vazduha očekuje se početkom sljedeće nedjelje. Tokom ponedjeljka i utorka blagi pad, a nešto izraženiji pad očekuje se tokom srijede", kazala je meteorolog Tanja Mirković.

Otkad se vrše mjerenja temperature, Mirković kaže da je najtopliji 13. jun u Podgorici bio 2003. godine.

"Tada je izmjereno 39,7 stepeni Celzijusovih i danas, definitivno, taj rekord neće biti ugrožen", kaže ona.

14. jun najtopliji u Podgorici bio je, takođe, te 2003. godine, kada je izmjereno 40,7 stepeni. Iako sjutra prognoziramo blagi porast, takođe, taj aplosutni maksimum neće biti ugrožen. Ono našto bih ja posebno skrenula pažnju su i visoke vrijednosti UV indeksa, ovih dana, kreće se negdje oko devet UV jedinica i svakako je neophodno skratiti boravak na suncu, odnosno izbjegavati ga u periodu od 10 do 17 časova.

To je i savjet ljekara, koji poslednjih dana imaju povećan obim posla, jer neki teško podnose vrućine.

"Najviše se odražavaju na pacijente koji boluju od hroničnih oboljenja, kardiovaskularna oboljenja i oboljenja vezana za respiratorni trakt, odnosno hronično-apustni bronhitis i astmu. Tako da su to pacijenti koji češće traže našu pomoć. Pored tih pacijenata, javljaju se pacijenti zbog dehidratacije, odnosno uticaja visokih temperatura, onda javljaju se i pacijenti koji traže pomoć zbog opekotina od sunca, od prekomjernog sunčanja", kaže Aida Kalač, iz Hitne.

Preostaje nam da slušamo savjete ljekara i nadamo se da ovog ljeta sunce neće pržiti kao što je to bilo 2003. godine.

Bonus video: