Zbog vakcina šest prijava protiv roditelja, biće ih i više

Nadležni su upozorili da je samo 92,1 odsto djece rođene 2012. vakcinisano MMR vakcinom
210 pregleda 69 komentar(a)
vakcinacija Vrela ribnička, Foto: Boris Pejović
vakcinacija Vrela ribnička, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.06.2015. 06:31h

Zdravstvena inspekcija od početka godine podnijela je šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod Osnovnog suda u Podgorici protiv roditelja koji nijesu vakcinisali djecu.

To su “Vijestima” saopštili iz inspekcije, istakavši da će se u narednom periodu procesuirati i ostali predmeti.

Pojasnili su da su ih iz domova zdravlja obavještavali da se djeca ne vakcinišu i da lani nije bilo prijava po tom osnovu.

Posljednjih godina, roditelji u Crnoj Gori, ali i regionu, polemišu o navodnoj štetnosti vakcina, a i mišljenja zdravstvenih radnika o uticaju vakcina na zdravlje djece su podijeljena.

Protivnici vakcinisanja tvrde da MMR vakcina, koju primaju djeca od navršenih 12 do 15 mjeseci, navodno izaziva autizam.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja pedijatar Nebojša Kavarić ocijenio je da je odbijanje roditelja da dijete primi vakcinu težak oblik zanemarivanja iz najbolje roditeljske namjere.

On je naglasio da ta zdravstvena ustanova, koja redovno dobija priznanja za vakcinaciju, čak i slabo dostupnih grupa, postupa u skladu sa zakonom kada roditelji odbiju da vakcinišu djecu.

Kavarić tvrdi da je imunizacija najeftiniji i najkvalitetniji lijek, a da se bolesti poput morbila, pertuitisa, rubeole, zauški i hepatitisa B ne mogu spriječiti bez vakcinacije.

Roditelji u Crnoj Gori zakonom su obavezni da vakcinišu djecu protiv tuberkuloze, dječje paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja, malih boginja, zaušaka i rubeole, hepatitisa B i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B. Nevakcinisana djeca ne mogu da budu upisana u vrtić i školu, na osnovu ljekarskih uvjerenja koja u tim ustanovama traže...

Iz Instituta za javno zdravlje ranije su upozorili da je 92,1 odsto djece rođene tokom 2012. vakcinisano MMR vakcinom, što je manje od zahtijevanog minimuma od 95 procenata.

Naglasili su da informacije sa terena govore da u pojedinim opštinama, naročito primorskog i centralnog regiona, značajan broj djece rođene 2013. još nije vakcinisan.

Raniji podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da je tokom prva tri mjeseca ove godine od morbila oboljelo 14 osoba, što je posljedica kontakata sa ljudima iz Bosne i Hercegovine, gdje vlada epidemija malih boginja.

Dječje zdravlje niko ne smije da ugrozi

Kavarić tvrdi da je nedavno u Domu zdravlja pregledano dijete koje je imalo male boginje, a čiji je otac odbio da ga vakciniše.

Dijete je, pojasnio je on, bilo u uzrastu kada je obavezno vakcinisanje protiv te bolesti.

“Niko, pa čak ni roditelj, nema pravo da ugrozi zdravlje djeteta”, kazao je Kavarić, naglasivši da veliki broj roditelja dolazi da se informiše o vakcinaciji i da dileme ima manje od jednog procenta.

Ocijenio je da uz svaku pojedinačnu vakcinaciju dobijaju objektivan presjek stanja jedne generacije i da te informacije dostavljaju Ministarstvu zdravlja.

Bonus video: