Dvije deponije su “ozbiljan rizik” za životnu sredinu

Strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu predviđene su četiri opcije sistema upravljanja otpadom
145 pregleda 0 komentar(a)
Vasove vode, Beranselo, Foto: NVO Ozon
Vasove vode, Beranselo, Foto: NVO Ozon
Ažurirano: 11.06.2015. 19:40h

Sanitarne deponije u Beranama, u Vasovom dolu, i Bijelom Polju, Čelinska kosa 1 i 2, predstavljaju ozbiljan rizik za životnu sredinu, a najmanje su problematične deponije na lokacijama Ramčina i Zaton kod Bijelog Polja i Budoš kod Nikšića.

To su pokazali rezultati Strateške procjene uticaja na životnu sredinu (SPU) Državnog plana za upravljanje otpadom tima stranih eksperata, koji se nalazi na javnoj raspravi do kraja mjeseca.

U SPU piše da Državni plan predviđa četiri opcije sistema upravljanja otpadom. Prva predviđa formiranje pet regiona sa pet sanitarnih deponija - u Podgorici, Ulcinju/Baru, Beranama, Nikšiću i Herceg Novom.

“Podopcija 1” predviđa iste lokacije samo bez Berana, a “podopcija 2” tri sanitarne deponije u Podgorici, Ulcinju/Baru i Bijelom Polju.

Konačno, preporučeno je kao opcija formiranje jednog regiona upravljanja otpadom koji će obuhvatati cijelu državu.

“Lokacije Ramčina i Zaton kod Bijelog Polja i Budoš kod Nikšića se odlikuju većom udaljenosti od naselja, relativno dobrom pristupačnošću u smislu transporta otpada (u poređenju s drugim deponijima), stabilnim geološkim uslovima, manjim rizikom od mogućeg zagađenja okolnih vodotoka i niskom ekološkom osjetljivošću lokalnog područja”, smatraju autori SPU.

Navodi se da su, sa gledišta zaštite životne sredine, prihvatljive i deponije Goja i Kumanica kod Bijelog Polja.

“Ove lokacije su potencijalno rizične s obzirom na blizinu površinskog vodotoka i područja ekološke mreže te vizuelnu izloženost. No, ove rizike je moguće svesti na prihvatljiv nivo mjerama zaštite i primjenom dobrog upravljanja životnom sredinom tokom rada deponije. Lokacija sanitarna deponija Duboki do (Herceg Novi) je rizična radi složene geološke strukture, udaljenosti područja sa izrazito velikom količinom padavina u široj mediteranskoj regiji te neposredne blizine budućeg nacionalnog parka i UNESCO područja svjetske kulturne baštine Kotorsko-risanskog zaliva”.

Prema nalazima stručnjaka, najproblematičniji predlog je “opcija 3” koja uključuje energanu na otpad na području Nikšića, koja “ lako može postati uzrok akcidenta s ozbiljnim posljedicama”.

Bonus video: